NieuwsEnergie
Het alternatief voor Russisch gas loopt deels via Spanje
Als de gaslevering uit Rusland stokt, is er voor Europa een alternatief: vloeibaar gas uit de VS en Qatar. Maar is er voldoende capaciteit om dat gas in onze leidingen te krijgen?
Als Vladimir Poetin de gaskraan richting Europa dichtdraait, wat dan? De Eurocommissaris voor energie Kadri Simson stelde vorige week dat de Europese Unie genoeg gasvoorraad heeft om het einde van de winter te halen, maar de zoektocht naar alternatieven is in volle gang.
Een belangrijk deel van een oplossing zou lng kunnen zijn: aardgas dat vloeibaar gemaakt wordt met een extreem lage temperatuur, waarna het met zeetankers vervoerd kan worden. Vooral de Verenigde Staten en Qatar zijn grote producenten; en er zijn al afspraken gemaakt om de toevoer naar Europa in geval van nood op te voeren. Maar onproblematisch is dat niet: voor de import van lng zijn specifieke terminals nodig, waar het vloeibare gas weer omgezet kan worden naar gas.
Verhoging van de import
De belangrijkste vraag gaat nu over het absorptievermogen van lng voor de volledige EU: hoeveel lng kan er geïmporteerd worden en in hoeverre kan dit binnen de EU verder gedistribueerd worden? Zeven van de huidige 29 lng-terminals in de EU liggen in Spanje. In tegenstelling tot de lng-terminals in het noordwesten van Europa, die momenteel al bijna op volledige capaciteit draaien, valt in Spanje nog flink op te schalen. Van de totale beschikbare capaciteit in Spanje, werd afgelopen januari slechts 45 procent gebruikt.
Jorge Alvarez, hoofd communicatie van Enagás, laat desgevraagd weten dat het bedrijf kijkt naar verhoging van de import. Die wordt momenteel verder uitgebreid met vier extra leveringen, bovenop de geplande 29 leveringen van lng-schepen in maart en dat is alweer fors meer dan maart vorig jaar.
Voor Spanje zelf is dat goed nieuws, maar voor de rest van Europa niet per se. Een knelpunt zit in het verder vervoeren van het gas – of de daarmee opgewekte energie – vanaf het Iberisch schiereiland naar de rest van de EU. Tussen Spanje en Frankrijk liggen twee gasleidingen, die volgens Alvarez goed zijn voor de verplaatsing van de inhoud van zeven lng-schepen per maand.
Onderzeese stroomverbinding
Alvarez stelt dat daar nog iets op te schalen valt, maar niet veel. Een gepland project voor een extra gasverbinding, onder de naam Midcat, die de toevoer vanuit Spanje naar Frankrijk kon verdubbelen, werd in 2019 afgeblazen door Parijs en Madrid vanwege de hoge kosten. Nu er geluiden zijn om dit project toch weer op te starten, zegt de Spaanse minister van ecologische transitie Teresa Ribera dat dit niet snel genoeg zal kunnen om ‘op korte termijn’ de problemen op te lossen.
Ook bij het vervoer van elektriciteit opgewekt met gas zijn problemen. In 2018 wees Brussel 600 miljoen euro toe aan een project voor een onderzeese stroomverbinding tussen Spanje en Frankrijk in de Golf van Biskaje, maar deze is pas over enkele jaren klaar. Voor Spanje zelf bestaat er in ieder geval geen zorg dat er op korte termijn grote gastekorten zullen ontstaan. Afgelopen donderdag zei minister Ribera: “De grote opslagcapaciteit voor lng in onze gasterminals zorgt ervoor dat we erg flexibel kunnen zijn.”
Lees ook:
De oorlog in Oekraïne en de gaskraan: wat Poetin kán doen?
Europa treft Rusland met sancties tegen de gaspijp Nord Stream 2, maar zal er zelf ook onder lijden. Wat zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de export vanuit Rusland?