Oorlogsbuit

Helikopters, raketten, nachtkijkers: de Taliban plukken nu de vruchten van Amerikaanse hulpmiljarden

De Amerikanen hebben veel wapentuig achtergelaten in Afghanistan, hoewel ze zeggen dat het onklaar is gemaakt.  Beeld AFP
De Amerikanen hebben veel wapentuig achtergelaten in Afghanistan, hoewel ze zeggen dat het onklaar is gemaakt.Beeld AFP

De laatste Amerikaanse militairen zijn maandagnacht dan misschien vertrokken uit Afghanistan, hun wapens circuleren nog altijd in het land. En die kunnen nog eens problemen geven.

Met het verstrijken van de deadline van het Amerikaanse vertrek uit Afghanistan bestormden Talibanstrijders onmiddellijk het vliegveld van Kaboel. Journalist Nabih Bulos van de LA Times legde met zijn camera het tafereel vast: Talibanstrijders met westerse wapens in de hand en westerse nachtkijkers op hun westerse helmen, inspecteerden de hangar, waar zij stuitten op een aantal achtergelaten Amerikaanse helikopters.

Jarenlang pompten de Amerikanen miljarden dollars in de Afghaanse krijgsmacht met het doel om de Taliban te verslaan. Nu het Afghaanse leger volledig is ingestort, plukken de Taliban de vruchten van de eerdere Amerikaanse steun.

Al tijdens het Taliban-offensief werd duidelijk dat de islamisten veel Amerikaans wapentuig in handen hadden: vrijwel iedere dag toonden strijders de oorlogsbuit, variërend van automatische vuurwapens tot pantservoertuigen. Maar sinds de Taliban ook hele militaire basissen overnamen, werden er ook gevoelige militaire goederen aangetroffen, waaronder Blackhawk-helikopters en C-Rams – een systeem dat onder meer raketten en mortieren kan onderscheppen.

Het Amerikaanse leger zegt dat veel achtergelaten wapens van weinig nut zijn voor de Taliban, omdat de apparatuur onklaar is gemaakt voor hun vertrek. Op beelden is inderdaad te zien dat veel helikopters onderdelen missen en van de achtergelaten C-Rams zeggen de Amerikanen dat deze ook onbruikbaar zijn.

Een ander obstakel voor de Taliban is dat veel van de Amerikaanse goederen die ze in handen hebben uit veel onderdelen bestaan, zoals bijvoorbeeld helikopters, maar ook pantservoertuigen. Deze goederen vergen veel onderhoud, maar voor het onderhoud zijn niet alleen goed opgeleide monteurs nodig, maar ook reserveonderdelen. Die zijn niet zomaar na te maken, vaak kan alleen de oorspronkelijke producent ze leveren. Een ander probleem is dat de Taliban niet over genoeg piloten beschikken die de achtergelaten toestellen kunnen besturen.

Helikopters

Toch moeten de Taliban niet onderschat worden. Op het gebied van oorlogsvoering zijn ze ruimdenkender dan op het gebied van politiek en religie. De Taliban passen zich razendsnel aan aan nieuwe omstandigheden, en bestuderen hun vijanden, van wie ze bepaalde gebruiken overnemen, zoals valt af te zien aan het uiterlijk van hun speciale eenheden – deze zijn moeilijk te onderscheiden zijn van westerse commando’s.

De Taliban hebben inmiddels ook al een aantal helikopters aan de praat gekregen en ten minste een daarvan in de lucht gekregen. Mogelijk hebben ze piloten van de ingestorte Afghaanse luchtmacht zover gekregen om de toestellen te bedienen, maar het is niet uitgesloten dat ze deze vaardigheden zelf hebben opgedaan.

Maar ook zonder luchttoestellen baren de wapens die de Taliban hebben bemachtigd hun vijanden zorgen. Tussen 2003 en 2016 zijn honderdduizenden vuurwapens verstuurd naar het Afghaanse leger, waaronder meer dan 64.000 machinegeweren, circa 25.000 raketwerpers en meer dan 20.000 Humvees. Deze hulp kon niet voorkomen dat de Taliban, met hun primitievere wapens, de macht overnamen. Maar de Taliban weten zich, anders dan het Afghaanse leger, waarschijnlijk wel raad met hun nieuwe moderne wapens.

Lees ook:

Geen geld en geen erkenning: hoe levensvatbaar is het Islamitisch Emiraat van Afghanistan?

Met het vertrek van de laatste Amerikaanse militairen uit Afghanistan, is voor de Taliban de weg vrij om een eigen staat te stichten. Zijn zij daartoe in staat? Hebben ze voldoende financiële middelen om de economie aan te jagen?

Geen ambulances, minder dokters en gewapende Taliban in de operatiekamer

In het ziekenhuis van chirurg Abdul in Kaboel is aan alles een gebrek. Sinds de aanslag van donderdag werkt hij voortdurend door. ‘Er waren zoveel onschuldige slachtoffers.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden