null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Thailand

Haren knippende docenten moeten stoppen

Erik van Zwam

Studenten en leerlingen in Thailand zijn in opstand gekomen tegen leraren die als straf de haren van hun pupillen kortwieken. Het is een praktijk die al decennia voorkomt. De maat was vol toen in februari video’s online verschenen van een leraar van een school in de Phetchabun provincie in het noorden.

De docent knipt bij circa honderd leerlingen grote stukken uit hun haar en springt daarbij van de een naar de ander. De video’s werden op het internet gezet door de Facebookgroep Bad Student, die opkomt voor de belangen van scholieren. De groep krijgt elke week wel drie of vier van die video’s opgestuurd. Woedende studenten eisen dat het ministerie van onderwijs ingrijpt.

Haardracht op scholen is sowieso een heikel onderwerp in Thailand. Nog vorige maand liet de minister van onderwijs traditionele regels voor haardracht los, schooldirecties mogen er nu regels over opstellen. De studenten willen echter dat haren een zaak worden van leerlingen zelf.

Lees ook:

Studenten demonstreren in Thailand: ‘We hebben een koning die niets om het Thaise volk geeft’

De Thaise bevolking komt in opstand tegen het koningshuis. Met name studenten eisen hervormingen en willen dat de koning minder macht krijgt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden