Iran

Hardliner Ebrahim Raisi wint presidentsverkiezing Iran

Waarnemers menen dat de 82-jarige Khamenei met zijn vertrouweling Raisi een nieuwe fase van de Islamitische Revolutie wil inluiden die de greep van de radicale ayatollahs op de samenleving nog verder verstevigt.  Beeld AFP
Waarnemers menen dat de 82-jarige Khamenei met zijn vertrouweling Raisi een nieuwe fase van de Islamitische Revolutie wil inluiden die de greep van de radicale ayatollahs op de samenleving nog verder verstevigt.Beeld AFP

De ultraconservatieve opperrechter Ebrahim Raisi heeft in Iran zoals verwacht de presidentsverkiezingen gewonnen.

De relatief gematigde kandidaat Abdolnasser Hemmati en de vertrekkende president Hassan Rohani hebben hem gefeliciteerd. Volgens de eerste officiële uitslagen heeft Raisi zeker 17,8 van de 28,6 miljoen uitgebrachte stemmen gekregen. Dat is meer dan 60 procent van de stemmen. Ongeveer de helft van de stemgerechtigden heeft volgens deze cijfers gestemd.

Er werd een lagere opkomst verwacht. De Iraniërs lijden al jaren onder een diepe economische crisis en de hoop op veranderingen via verkiezingen is verdampt. De onderdrukking van de oppositie is in de afgelopen acht jaar jaar onder de ‘gematigde’ Rohani nog steeds hevig geweest. En het regime heeft enkel een handvol presidentskandidaten toegestaan mee te doen. Waarnemers schatten dat de opkomst niet hoger zou zijn dan 40 procent. In 2017 was dat volgens officiële cijfers nog 70 procent. Raisi verloor toen van Rohani.

De 60-jarige Raisi heeft sinds jonge leeftijd carrière gemaakt in het justitieapparaat van Iran, waar sinds 1979 de conservatieve sjiitische geestelijkheid heerst. Hij werd twee jaar geleden door de machtigste man van het land, de ayatollah Ali Khamenei, tot voorzitter van het hooggerechtshof benoemd. Raisi geldt als een houwdegen van het regime. Hij heeft naar verluidt onder meer als aanklager in Teheran in 1988 een leidende rol gespeeld bij een golf van executies van politieke tegenstanders. Daarbij zijn in vijf maanden tijd volgens mensenrechtenorganisaties duizenden mensen in heel het land vermoord.

Waarnemers menen dat de 82-jarige Khamenei met zijn vertrouweling Raisi een nieuwe fase van de Islamitische Revolutie wil inluiden die de greep van de radicale ayatollahs op de samenleving nog verder verstevigt. Volgens een manifest van de ayatollah uit 2019 moet er een nieuwe generatie in het regeringsapparaat komen om de islamitische revolutie te waarborgen. Hij wil volgens critici van het regime dat zijn eigen aanhang de staat volkomen domineert. Dat moet onder meer voorkomen dat de Islamitische Republiek gaat wankelen, als na zijn overlijden verschillende stromingen in de geestelijkheid over een nieuwe koers voor het land gaan twisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden