Wit-RuslandEU-sancties

Harde EU-sancties tegen Minsk laten op zich wachten, vooral Oostenrijk trapt op de rem

De Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj op een persconferentie van het minsiterie van buitenlandse zaken van Wit-Rusland.  Beeld EPA
De Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj op een persconferentie van het minsiterie van buitenlandse zaken van Wit-Rusland.Beeld EPA

Haast is geboden, zeiden de EU-regeringsleiders vorige maand nog over sancties tegen Wit-Rusland. Maar met name Oostenrijk trapt op de rem.

De aangekondigde economische EU-sancties tegen Wit-Rusland lopen vertraging op. Het was de bedoeling dat de ministers van buitenlandse zaken daarover komende maandag een akkoord zouden bereiken, maar dat gaat niet lukken. ‘Juridisch-technisch ingewikkelder dan we dachten’, zo luidt in de wandelgangen de netjes geformuleerde verklaring in Brussel, maar diplomaten fluisteren dat vooral Wenen dwarsligt vanwege financiële belangen van Oostenrijkse banken in Wit-Rusland.

Oostenrijkse investeringen

In de reeks sancties tegen Minsk die sinds vorig jaar zijn ingesteld vanwege de frauduleuze presidentsverkiezingen en het gewelddadige neerslaan van protesten zijn vooral personen op een zwarte lijst gezet. Na de luchtpiraten-arrestatie van journalist en activist Roman Protasevitsj, wiens Ryanair-vlucht op 23 mei in het Wit-Russische luchtruim werd onderschept, werden de EU-regeringsleiders het daags daarna snel eens over de noodzaak van hardere maatregelen.

Maar de uitvoering daarvan blijkt lastig. In de huidige voorstellen wordt het vizier gericht op onder meer de fossielebrandstofsector en de financiële markten. Maar voor Oostenrijk is dat laatste punt dus lastig. Van alle westerse landen investeert Oostenrijk het meest in Wit-Rusland: bijna 1 miljard euro in 2019. Waar veel westerse banken hun activiteiten in het land afbouwen, heeft de grote Oostenrijkse Raiffeissen-bank er nog steeds een dochterbedrijf zitten: Priorbank. Daarnaast is het Oostenrijkse A1 Telekom een belangrijke provider in Wit-Rusland.

‘Niet verder in de Russische invloedssfeer’

De Oostenrijkse regering ontkent dat ze de EU-sancties blokkeert. “Sancties zouden ook de financiële sector moeten treffen”, aldus een verklaring op de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Maar in diezelfde tekst laat het ministerie wel degelijk weten geen voorstander te zijn van harde maatregelen: “Het is in ons algemeen belang dat Wit-Rusland niet verder in de Russische invloedssfeer wordt geduwd”.

De EU-ministers bereiken maandag wel een akkoord over een forse uitbreiding van de lijst personen en instellingen die de EU niet meer in mogen en wier banktegoeden worden bevroren. Er circuleren aantallen van 78 personen en 8 instellingen. Maar aan de economische sancties zullen de ministers waarschijnlijk slechts ‘de richting aangeven’, aldus een diplomaat, waardoor het definitieve besluit later valt.

Economische sancties treffen zowel de import als de export en zullen dus ook EU-bedrijven raken. “Dit gaat ons ook zeker pijn doen”, aldus de EU-diplomaat. Nederland onderhoudt geen innige economische banden met Wit-Rusland. Vooralsnog is vooral de KLM getroffen; doordat de luchtvaartmaatschappij het advies opvolgt om het Wit-Russische luchtruim te mijden, maakt ze extra kosten.

Lees ook:

‘Wit-Rusland haalt migranten op uit Irak en smokkelt ze naar Litouwen’

Machthebber Loekasjenko dreigde er vorige maand al mee, nu lijkt hij woord te houden. Buurland Litouwen slaat alarm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden