Verenigd Koninkrijk

Harde conclusies in partygate-rapport, maar Johnson meent dat het hem vrijpleit

Premier Boris Johnson. Beeld Getty Images
Premier Boris Johnson.Beeld Getty Images

Het langverwachte onderzoeksrapport van de Britse topambtenaar Sue Gray naar partygate is openbaar gemaakt. Premier Boris Johnson lijkt het schandaal nog steeds politiek te zullen overleven.

Niels Posthumus

Partygate lijkt voor de Britse premier Boris Johnson geen politieke gevolgen te krijgen. Woensdag kwam, na het eerder al afgeronde politieonderzoek, ook het langverwachte volledige onderzoeksrapport van topambtenaar Sue Gray uit. Dat was kritisch, zoals Gray ook kritisch was geweest bij een gedeeltelijke voorpublicatie eind januari. Zij had het toen al gehad over ‘falend leiderschap’. Dat leidde volgens haar tot een cultuur waarin Johnsons regeringsmedewerkers zich vrij voelden om feestjes te organiseren tijdens de coronalockdown. Die feestjes druisten lijnrecht in tegen de door diezelfde regering opgelegde sociale beperkingen aan mensen in het land.

Tot nieuwe conclusies kwam Gray woensdag niet in haar volledige rapport. Maar ze onderbouwde haar eerder gemaakte punten wel met beeldende details, bijvoorbeeld over een feestje waar werd overgegeven van de drank, een vechtpartij uitbrak en regeringsmedewerkers zich vermaakten met karaoke. Maar alsof Johnson die passages niet had gelezen, stelde hij donderdag dat Gray’s rapport hem ‘in het gelijk had gesteld’. Wel zei hij ‘ontzet’ te zijn door het gedrag van sommige van zijn medewerkers. Maar uiteraard had hij daar zelf niets van geweten. Het was allemaal gebeurd nadat hij die bijeenkomsten, na een kort bezoek en een toespraakje, alweer had verlaten.

Schoonmaakpersoneel respectloos behandeld

Johnson probeerde de conclusies van het rapport donderdag ook te bagatelliseren in het parlement. Het ging om een periode van zeshonderd dagen, verklaarde hij. Op slechts acht daarvan waren regels overtreden. En het draaide om enorme kantoren waar in totaal honderden mensen werken. Maar toch, hij had zijn les geleerd. En de conclusie van Gray dat zijn medewerkers tijdens hun feestjes beveiligingsmedewerkers en schoonmaakpersoneel respectloos hadden behandeld, schokte hem.

De oppositie viel Johnson hard aan in het debat. Maar zij kan hem niet wegsturen. Dat kan alleen Johnsons eigen partij. En die lijkt nog steeds genoegen te nemen met de excuses van de premier.

Bovendien klopt het dat Johnson persoonlijk er nog relatief genadig vanaf komt in Gray’s rapport. Vooral Martin Reynolds, ex-privésecretaris van Johnson, is daarin de gebeten hond. Gray citeert onder meer een berichtje van hem, waarin hij opschept tegen een collega dat ze toch maar mooi ‘zijn weggekomen’ met een lockdownfeestje waar volop drank werd geschonken.

Borrel bij Johnson thuis

Maar Reynolds is al opgestapt, schreef politiek verslaggever Michael Savage van de krant The Observer donderdag terecht op Twitter. En bovendien: “Het evenement dat tot de meeste problemen voor Johnson had kunnen leiden (het feestje in de flat) is niet onderzocht.”

Foto van een proostende Boris Johnson tijdens een borrel op 13 november 2020. Die zou Johnsons vrouw Carrie hebben georganiseerd in hun flat in Downing Street. Beeld Reuters
Foto van een proostende Boris Johnson tijdens een borrel op 13 november 2020. Die zou Johnsons vrouw Carrie hebben georganiseerd in hun flat in Downing Street.Beeld Reuters

Savage doelt op een borrel op 13 november 2020. Die zou Johnsons vrouw Carrie hebben georganiseerd in hun flat in Downing Street. Er zijn berichten dat de Abba-muziek zo hard stond dat het buiten te horen was. Er was eten en alcoholhoudende drank. Toch deelde de politie geen boetes uit. Volgens The Sunday Times zou Carrie Johnson hebben verklaard dat zij met vijf adviseurs een ‘strategievergadering’ hield, en dat van een feestje dus geen sprake was. Johnson zou in de flat zijn geweest om een sollicitatiegesprek af te nemen. Werkbijeenkomsten waren tijdens de coronalockdown wel toegestaan.

Gray schrijft over 13 november 2020: “De verzamelde informatie over deze bijeenkomst is beperkt. Het inwinnen van bewijsmateriaal was nog maar net begonnen toen de politie haar eigen onderzoek aankondigde. Ik heb dat van mij toen stopgezet, omdat ik elke vooringenomenheid binnen het politieonderzoek wilde voorkomen.”

Toch is Johnson nog niet van partygate af. Binnenkort start een parlementair onderzoek naar de vraag of hij het parlement bewust heeft voorgelogen toen hij in december verklaarde dat hij niet wist dat op bijeenkomsten die hij bezocht coronaregels werden gebroken – inclusief zijn verjaardagsfeestje. Dat werd minder geloofwaardig nadat hij in april voor dat feestje van de politie een boete had gekregen.

Lees ook:

Boris Johnson onder vuur om nieuwe rel

De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur om een nieuwe rel in het schandaal ‘partygate’. De reden is een niet eerder bekendgemaakte ontmoeting ruim een maand geleden met topambtenaar Sue Gray, die onderzoek deed naar borrels en -feestjes van overheidspersoneel op momenten waarop in Engeland strenge coronamaatregelen golden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden