De organisator van de Budapest Pride Parade, Mate Hegedus, hield dit weekend een persconferentie in de open lucht, waarvoor hij een regenboogvlag voor het parlementsgebouw uitrolde. Beeld AFP
De organisator van de Budapest Pride Parade, Mate Hegedus, hield dit weekend een persconferentie in de open lucht, waarvoor hij een regenboogvlag voor het parlementsgebouw uitrolde.Beeld AFP

Rondje Europa

Handig (voor de regering): Hongaarse krant groepeert al het anti-lhbti-nieuws

Roos van Hennekeler

“In Groot-Brittannië wordt kinderen geleerd dat geslachtsverandering volkomen gezond is.” “In Nederland worden kleuters al gesensibiliseerd door de homolobby.” En: “In het geheim introduceerde een travestiet LHBTI-propaganda bij kinderen.”

Het is een kleine greep uit de krantenkoppen boven artikelen die vorige week te lezen waren op de website van Magyar Nemzet: één van de best gelezen kranten in Hongarije. Dit populaire dagblad staat al lang bekend als spreekbuis voor de regering van premier Viktor Orbán – maar de krant gaat daar inmiddels wel heel ver in: op de site worden artikelen tegenwoordig al handig voorgesorteerd onder kopjes als ‘lhbti’ en ‘migratie’. Dat zijn namelijk precies de onderwerpen waarmee regeringspartij Fidesz de verkiezingen hoopt te winnen. Dit voorjaar vinden die verkiezingen plaats: op 3 april 2022 mogen de Hongaren naar de stembus. En als ze daar eenmaal zijn, kunnen ze ook gelijk hun stem laten horen over een andere kwestie; het langverwachte referendum over de bekritiseerde wet die het illegaal maakt om ‘lhbti-waarden’ te ‘propageren’ onder kinderen, wordt dan ook gehouden.

Reactie op felle kritiek

Dat referendum wordt gezien als een reactie op de felle kritiek van Europese leiders als Rutte, en vanuit de Europese Commissie. Het bestaat uit vier – sterk leidende – vragen, waarbij de positie van de regering-Orbán al in de formulering verwerkt is. Zoals deze: “Bent u vóór het blootstellen van kinderen aan media-content van seksuele aard, die het verloop van hun ontwikkeling beïnvloedt, zonder restricties?”

Via de volksstemming hoopt de regering-Orbán de wet legitimiteit te verlenen. Bovendien wordt zo weer de indruk gecreëerd van een dominant Brussel dat de Hongaren van bovenaf van alles op wil leggen – en een Hongaarse premier die moedig opstaat voor zijn volk. Die strategie werkte bij afgelopen verkiezingen als een trein, toen nog met de herverdeling van migranten in Europa als onderwerp.

Welk kamp krijgt de meeste mensen op de been

Maar dat onderwerp speelt inmiddels niet meer in dezelfde mate in Europa. In de afgelopen paar jaar is daarom krampachtig geprobeerd om van de ‘lhbti-lobby in Brussel’ een vijand te maken die net zoveel angst inboezemt als voorheen de horde migranten aan de grens dat deed. Aangezien de peilingen in afgelopen maanden een nek-aan-nek-race schetsen tussen de regering-Orbán en de verenigde oppositie, onder leiding van uitdager Péter Marki-Zay, zal het er tijdens deze verkiezingen grotendeels om draaien welk kamp de meeste mensen op de been weet te krijgen.

Media als Magyar Nemzet lijken daarom steeds verder te gaan in hun verhalen over het ‘wilde’ Westen – maar het effect daarvan lijkt toch tegen te vallen. Ze laten eigenlijk vooral zien hoe weinig het gelukt is een kwestie te bedenken die écht speelt bij de achterban.

Lees ook:

Orbán gooit olie op het vuur met toevoegingen aan anti-lhbtiq+-wet

De wet die het ‘propageren’ van lhbti+-waarden onder minderjarigen criminaliseert en die in Europa sterk bekritiseerd werd, is inmiddels ondanks al het protest al ruim een maand van kracht. Vrijdag werden er zelfs nog wat extra regels aan het wetsartikel toegevoegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden