NieuwsTrump

Handelsoorlog of niet: het woord van God blijft onbelast

De Amerikaanse president Donald Trump zet zijn handtekening in een Bijbel tijdens een bezoek aan een kerk in Alabama. Beeld AP
De Amerikaanse president Donald Trump zet zijn handtekening in een Bijbel tijdens een bezoek aan een kerk in Alabama.Beeld AP

In de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China blijft het woord van God onbelast. President Trump ziet af van een importheffing van 10 procent op bijbels, die 1 september zou ingaan.

Thomas Jak

Vorig jaar voerde Trump een importtarief in van 25 procent op een deel van de invoer uit China. Vanaf september geldt voor praktisch alle andere producten uit het land een heffing van 10 procent, ook voor religieuze voorwerpen als rozenkransen en sieraden. Vijfentwintig producten, waaronder de Bijbel, zijn van de lijst geschrapt.

Trumps beslissing om de Bijbel niet te belasten is een opluchting voor Amerikaanse kerken: “Hoe men ook denkt over het handelsbeleid, de Bijbel mag nooit aan dit soort heffingen onderworpen worden”, zegt Russel Moore, directeur van de commissie voor ethiek en godsdienstvrijheid van de Zuidelijke Baptisten in het magazine Christianity Today. De Baptisten vormen de grootste protestantse gemeenschap van het land en tellen veel Trumpstemmers. Het importeren van de Bijbel uit een ander land dan China zou volgens Moore ‘zorgen voor een prijsstijging die niet past bij de grote, constante vraag naar bijbels in de VS’.

In 2018 importeerden de Verenigde Staten voor ruim 90 miljoen dollar aan bijbels en andere religieuze teksten uit China.

Nederlandse uitgeverijen zouden nauwelijks geprofiteerd hebben van een eventuele heffing. “Op prijs concurreren we niet snel met China,” zegt Hermen Veneberg van bijbeldrukker Royal Jongbloed in het Nederlands Dagblad. “Wij onderscheiden ons met hoogstaande kwaliteit.”

Bijna zo belangrijk als bijbels zijn iPhones, laptops en andere gadgets. Die worden vanaf 15 december duurder. Als de inkopen voor de feestdagen achter de rug zijn.

Lees ook:

Chinese economie, en dus de hele wereldeconomie, krijgt klappen door handelsoorlog
Sinds 1992 was de economische groei in China niet zo laag als in het afgelopen tweede kwartaal. De handelsoorlog met de Verenigde Staten duurt nu ruim een jaar en de Chinese overheid heeft het nodige stimuleringsbeleid in gang gezet.

China en de VS gaan opnieuw onderhandelen over handelsconflict.
De Verenigde Staten en China gaan opnieuw onderhandelen over een handelsakkoord. Recentelijk werden gesprekken over de handelsoorlog tussen beide landen nog gestaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden