Frontex

Haagse praktijken: grensagentschap Frontex lakt de details van dure uitjes zwart

Frontex-directeur Fabrice Leggeri op een EU-ministersvergadering in Brussel, afgelopen december. Beeld AP
Frontex-directeur Fabrice Leggeri op een EU-ministersvergadering in Brussel, afgelopen december.Beeld AP

Het EU-agentschap spendeerde in vijf jaar tijd ruim 2 miljoen euro aan de organisatie van de Europese Grens- en Kustwachtdag.

Het EU-grensagentschap Frontex lijdt al een tijdje onder een slecht imago. Het begon vorig jaar met (door Frontex tegengesproken) berichten over betrokkenheid bij zogeheten ‘pushbacks’, het terugduwen van migranten op zee. Nieuwe onthullingen over kostbare diners uit het verleden gooien daar nog eens een schepje bovenop. Hoewel, ‘onthullingen’: de precieze details kennen we juist niet, omdat Frontex die in de opgevraagde documenten op Haagse wijze heeft zwartgelakt.

Nieuws-website EUobserver ontdekte eerder dit jaar dat het in Warschau gevestigde Frontex in 2015 ongeveer 94.000 euro had uitgegeven aan één etentje. Dat was het slotstuk van een groots evenement, waarvoor alle grens- en kustwachten uit de hele EU waren uitgenodigd: de jaarlijkse Europese Grens- en Kustwachtdag. Totale kosten van die dag: ruim 360.000 euro, gefinancierd uit de EU-begroting.

Details weggelakt

Op aandringen van EUobserver hoestte Frontex informatie op over de andere jaren, en het uitgavenpatroon steeg sterk, tot 580.000 euro in 2018. Verspreid over vijf jaar ging het om 2,1 miljoen. Maar hoe dat bedrag nou precies was verdeeld tussen de verschillende onderdelen, zoals hotels, diner, enzovoorts – al die informatie had Frontex weggelakt. Reden: er zou geen ‘doorslaggevend publiek’ belang worden gediend met de openbaarmaking van die details.

Mede onder druk van de migratiecrisis van 2015 is Frontex de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de rijkst bedeelde EU-agentschappen. Dit jaar beschikt het over een budget van 544 miljoen euro.

De begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement heeft maandag goedkeuring uitgesteld van de Frontex-jaarrekening over 2019 (toen nog 310 miljoen). De commissie wil eerst duidelijke verbeteringen zien bij het agentschap.

Lees ook:
Grensbewaker Frontex onderzoekt zichzelf en ziet geen misstanden

Bewijs van rechtenschendingen heeft Frontex niet kunnen vinden, concludeert het agentschap na intern onderzoek. Europarlementariër Tineke Strik vraagt zich af of Frontex wel grondig genoeg heeft gezocht.

Het ene na het andere schandaal: wie controleert EU-grensbewaker Frontex?

Het ene schandaal na het andere stapelt zich op rondom Frontex, de grens- en kustwacht van de Europese Unie. Portret van de eerste EU-organisatie in uniform.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden