VoorzorgsmaatregelCalifornië

Grote delen Californië zitten zonder stroom om bosbranden te voorkomen

Het is behelpen voor 750.000 huishoudens die de komende dagen geen electriciteit krijgen. Beeld AP
Het is behelpen voor 750.000 huishoudens die de komende dagen geen electriciteit krijgen.Beeld AP

In Californië zitten sinds donderdag bijna een miljoen mensen zonder stroom. Elektriciteitsbedrijven hopen zo verwoestende bosbranden te voorkomen.

Redactie

Elektriciteitsbedrijven in Californië zijn gisteren begonnen met het afsluiten van de stroom bij honderdduizenden huishoudens om dreigende bosbranden te voorkomen. Het is de grootste geplande stroomonderbreking ooit in de geschiedenis van de westelijke staat.

Vonkenregens

De nutsbedrijven vrezen dat door de voorspelde harde wind hoogspanningskabels af zullen breken door omwaaiende bomen en omvallende elektriciteitspalen. De vonkenregen die daarbij ontstaat, kan bosbranden veroorzaken. Enkele van de meest desastreuze bosbranden in de staat waren het gevolg van omvallende elektriciteitspalen.

In het noorden en midden van Californië sloot elektriciteitsbedrijf Pacific Gas & Electric (PGE) 750.000 huishoudens af. In het zuiden neemt Southern California Edison dezelfde maatregel voor ruim honderdduizend afnemers. Ook de regio rondom San Francisco zit zonder electriciteit, de stad zelf wist de dans te ontspringen.

Direct nadat de elektriciteitsmaatschappijen aankondigden de stroom af te sluiten, ontstonden er lange rijen bij winkels en supermarkten. Er ontstond een run op brandstof, batterijen en zaklampen. Volgens de elektriciteitsbedrijven kan de stroomuitval een aantal dagen duren, zelfs als de weersomstandigheden meevallen, omdat de kabels geïnspecteerd moeten worden voordat de stroom weer wordt aangesloten.

Miljardenclaims

De elektriciteitsbedrijven lijken het zekere voor het onzekere te nemen. Met name PGE heeft het moeilijk doordat het bedrijf de afgelopen jaren miljardenclaims ontving na verschillende bosbranden in de regio. Nieuwe claims zouden de definitieve doodsteek kunnen betekenen.

Californië wordt elk jaar geteisterd door bosbranden. In november vorig jaar vielen bij de dodelijkste bosbrand tot nog toe in de staat 86 doden. Datzelfde jaar brandde bij de grootste vuurhaarden ooit in Californië ruim 1800 vierkante kilometer bos af.

Lees ook:

Aantal vermisten na verwoestende bosbranden Californië gedaald tot 25; dodental op 88

Het aantal mensen dat na de verwoestende bosbranden in Californië als vermist was opgegeven, is gedaald tot 25. Ongeveer twee weken geleden stonden er nog 1.200 namen op een lijst met vermisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden