Onlusten VS

Grote Amerikaanse techbedrijven steunen demonstranten na dood Floyd

null Beeld AFP
Beeld AFP

Grote techbedrijven in de Verenigde Staten als Google, Apple, Microsoft en Netflix hebben hun steun uitgesproken aan de demonstranten die de straat op gingen na de dood van de donkere Amerikaan George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis. Floyd overleed nadat agent Derek Chauvin zijn knie bij Floyds arrestatie minutenlang in zijn nek zette.

De baas van Microsoft dringt aan op empathie en compassie terwijl de topman van Uber aankondigde 1 miljoen dollar te doneren aan groepen die strijden voor sociale rechtvaardigheid. Ook Google-onderdeel YouTube kondigde aan 1 miljoen dollar te doneren" ter ondersteuning van de inspanningen om sociale ongelijkheid aan te pakken". Google meldt verder op zijn belangrijkste zoekpagina ​​achter raciale gelijkheid te staan en daarmee achter "degenen die ernaar zoeken".

Apple-baas Tim Cook sprak in een memo aan werknemers over de moord op Floyd en benadrukte dat het "pijnlijke verleden van racisme in VS nog steeds aanwezig is". "Niet alleen in de vorm van geweld, maar ook in de dagelijkse ervaring van diepgewortelde discriminatie", aldus Cook. Ook Apple belooft te doneren aan groepen die strijden voor sociale rechtvaardigheid.

Volgens streamingdienst Netflix ben je als je zwijgt "medeplichtig" aan het geweld. Ook streamingdiensten van Amazon, Walt Disney en AT&T spraken zich uit. Zij toonden zich solidair met de demonstranten. Chipmaker Intel zegt dat aan de zijlijn blijven staan geen optie is. Topman Bob Swan stipte ook eerdere geweldsincidenten aan. Ook Intel doneert 1 miljoen dollar aan initiatieven die sociale ongelijkheid en racisme aanpakken.

Ongenoegen bij Facebook-medewerkers

Senior-medewerkers van Facebook hebben hun ongenoegen geuit over de eerdere beslissing van Facebook-baas Mark Zuckerberg. Die besloot geen actie te ondernemen tegen een opruiende opmerking van de Amerikaanse president Donald Trump via het sociale netwerk.

Trump plaatste op sociale media een bericht met de woorden: “als het plunderen begint, begint het schieten”, als reactie op de rellen in de VS na de dood van George Floyd in Minneapolis. Voor Twitter was dit bericht een stap te ver. Dat techbedrijf plaatste daarop een waarschuwing bij het bericht. Facebook deed dat niet. Volgens Zuckerberg moeten mensen weten of de regering van plan is geweld te gebruiken.

Verschillende hooggeplaatste figuren binnen Facebook denken daar duidelijk anders over. Zij hebben hun ongenoegen geuit. Onder meer ontwerp-directeur van de nieuwsfeed van Facebook Ryan Freitas wil Zuckerberg van zijn ongelijk overtuigen. Volgens hem denken tientallen mensen binnen Facebook er net zo over.

Ook Andrew Crow, hoofd ontwerp van de productlijn Portal van Facebook, heeft kritiek op de houding van zijn baas. “Het bieden van een platform voor het aanzetten tot geweld en het verspreiden van desinformatie is onaanvaardbaar, ongeacht wie je bent”, aldus Crow.

Zuckerberg meldde zondag laat dat Facebook 10 miljoen dollar extra doneert aan groepen die werken aan raciale rechtvaardigheid. Hij merkte tevens op dat Facebook meer werk te doen heeft om mensen veilig te houden en ervoor te zorgen dat onze systemen de vooringenomenheid niet versterken. Hij liet zich niet uit over de berichten van Trump op het platform.

Lees ook:
Trump richt zich meer op het geweld van activisten dan het onrecht tegen Floyd (en vele anderen)

Door Trumps tweets over de demonstraties in de Verenigde Staten ontstond er een merkwaardige gelijkenis tussen tegengestelde standpunten.

De dodelijke confrontatie tussen deze twee mannen was het begin van de Amerikaanse rellen

George Floyd overleed in de Amerikaanse staat Minnesota nadat agent Derek Chauvin zijn knie bij Floyds arrestatie minutenlang in zijn nek zette. Wat weten we over deze mannen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden