Straat van Hormuz

Grootste Iraanse marineschip zinkt na brand met onduidelijke oorzaak

Rook stijgt op uit de Kharg, Iran.  Beeld REUTERS
Rook stijgt op uit de Kharg, Iran.Beeld REUTERS

Het grootste Iraanse marineschip is woensdag gezonken voor de kust van Iran op de Golf van Oman na een omvangrijke brand.

Alle vierhonderd opvarenden wisten het schip te verlaten. Wel raakten 33 mensen raakten gewond, melden Iraanse staatsmedia. De Kharg was een van de weinige schepen in de Iraanse vloot die andere schepen van brandstof kon voorzien en daarmee van strategisch belang.

Waarom er brand uitbrak op het schip konden Iraanse autoriteiten niet zeggen. Wel is er onmiddellijk een onderzoek naar het incident gestart, meldt persbureau AP. Reddingswerkers probeerden de brand zo'n twintig uur lang tevergeefs te blussen.

Het schip is gezonken voor de Iraanse haven Jask, dichtbij de Straat van Hormuz, al jaren het toneel van geopolitieke spanningen. In het verleden zijn er meerdere olietankers gegijzeld door Iran.

Recentelijk liepen de spanningen op tussen Israël en Iran, die elkaar ervan beschuldigen elkaars vrachtschepen aan te vallen.

In april raakte een Iraans schip beschadigd door een explosie van een kleefmijn. Het schip deed vermoedelijk dienst als uitvalsbasis voor de Revolutionaire Garde. Mogelijk ging het om een vergelding van Israël na een serie aanvallen op vrachtschepen een maand eerder, schreef onder meer The New York Times.

Woensdag brak er ook een grote brand uit op een Iraanse olieraffinaderij nabij de hoofdstad Teheran. Volgens de autoriteiten zijn er geen gewonden gevallen en was er geen sabotage in het spel. De oorzaak wordt gelegd bij een explosie van een pijpleiding met vloeibaar gas, al wordt de komende dagen nader onderzoek uitgevoerd.

Momenteel voert de Europese Unie gesprekken met Iran over het opnieuw instellen van de Iraanse nucleaire deal. Woensdag liet de EU-afvaardiging weten dat er mogelijk volgende week een deal wordt gesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden