Grensbewaking
Groot-Brittannië en Frankrijk hopen met nieuw akkoord bootmigratie te verminderen
Londen en Parijs hopen met een nieuwe deal over grensbewaking het aantal bootmigranten te verminderen.
Frankrijk en Groot-Brittannië hebben maandag een akkoord gesloten over het tegenhouden van illegale migratie over het Kanaal. De Franse regering belooft meer gendarmes in te zetten en meer te patrouilleren op de stranden van waar migranten in kleine bootjes vertrekken. In ruil daarvoor ontvangt Frankrijk extra geld van de Britse regering, die onder een bestaande deal ook al meebetaalt aan de bewaking van de Franse noordwestkust.
Londen gaat in het boekjaar 2022-2023 ruim 72 miljoen euro betalen aan Parijs, bijna 10 miljoen meer dan onder de nu geldende afspraken. De Franse regering belooft op haar beurt om 350 extra politiemensen in te schakelen, wat neerkomt op een 40 procent grotere inzet.
Drones worden ingezet
De twee landen hebben daarnaast afgesproken meer te gaan samenwerken. Ze stationeren over en weer waarnemers bij elkaars grenswacht en een Frans operatiecentrum wordt versterkt. In dat centrum worden voor het eerst Britse politiemensen gestationeerd – iets waar Parijs zich eerder nog tegen verzette omdat het de Franse soevereiniteit zou schenden. Franse havens krijgen ook camera’s en hondenteams, en er zullen drones worden ingezet.
Opsporingsinstanties moeten bovendien meer werk maken van het aanpakken van de mensensmokkelaars die de migratie doorgaans organiseren. Hiervoor willen ze migranten vaker gaan uithoren over die smokkel.
De Britse premier Rishi Sunak, zelf kleinzoon van Indiase immigranten, zei maandag onderweg naar een top in Indonesië tegen journalisten dat het voor hem grote prioriteit heeft om ‘grip te krijgen op illegale migratie’. Volgens Sunak zal de deal met de Fransen bijdragen aan een vermindering van de aantallen, maar gaat deze geen einde maken aan het probleem. “Er is niet één ding waarmee je dit kunt regelen”, aldus de premier. “Dit los je niet van de ene op de andere dag op.”
Druk op Londen en Parijs
Het aantal migranten dat in bootjes over het Kanaal naar Groot-Brittannië vaart is de laatste jaren flink toegenomen. Tot nu toe hebben dit jaar ruim 40.000 mensen zo de Britse kust bereikt, tegen 28.000 vorig jaar en 8500 in 2020. De migranten, onder wie de laatste tijd veel Albanezen, verzamelen zich bij kustplaatsen als Calais en Duinkerken om van daar de overtocht te wagen. De meesten willen naar het Verenigd Koninkrijk omdat ze daar al vrienden of familie hebben, omdat ze Engels spreken of omdat ze verwachten er relatief makkelijk werk te vinden.
De toename van de bootmigratie zet druk op de regeringen in Londen en Parijs, en veroorzaakt wrijving tussen de twee landen. In de hoop de immigratie te verminderen, probeerde de Britse regering eerder dit jaar een begin te maken met het uitzetten van asielzoekers naar het Afrikaanse Rwanda, waar ze dan de uitkomst van hun procedure zouden moeten afwachten.
Dat plan stuitte op felle kritiek van mensenrechtenorganisaties en de linkse oppositie, die vrezen dat het asielrecht van vluchtelingen wordt uitgehold. Het initiatief werd de inzet van juridische procedures, waardoor de eerste vlucht op het allerlaatste moment niet vertrok. Premier Sunak wil dit omstreden Rwanda-plan nog steeds doorzetten.
Avec mon homologue @SuellaBraverman, nous signons aujourd’hui l’engagement de nos deux pays à renforcer la coopération contre l’immigration clandestine trans-Manche ⤵️ pic.twitter.com/Xspq6EUYRA
— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) 14 november 2022
Lees ook:
Europese rechter steekt stokje voor Britse deportatievlucht, tot ergernis van Johnson
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hield op de valreep de Britse deportatie van asielzoekers naar Rwanda tegen. Premier Johnson denkt erover de wetten aan te passen.