Oorlog in Oekraïne
Groen licht voor Leopard-tanks naar Oekraïne, Amerikaanse Abrams zullen volgen
Oekraïne krijgt de felbegeerde westerse tanks. Leopards komen er uit Duitsland, Polen en andere landen, vermoedelijk ook uit Nederland. Ook krijgt Kiev Amerikaanse Abrams-tanks.
Bondskanselier Olaf Scholz is om: Duitsland gaat Leopardtanks leveren aan Oekraïne, en geeft ook andere landen toestemming dat te doen. Het zou gaan om veertien tanks uit Duitsland. Dat meldde weekblad Der Spiegel gisteravond. De Verenigde Staten zullen wellicht vandaag al bekendmaken dat ze Oekraïne M1 Abramstanks zullen leveren, zo meldde de Wall Street Journal.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky smeekt al maanden om westerse tanks. Kiev zegt dat het daarvan driehonderd nodig heeft, om de stellingenoorlog open te breken. Militair analisten onderschrijven de militaire noodzaak van westerse tanks voor Oekraïne, nu Rusland zich opmaakt voor een groot voorjaarsoffensief.
De Leopardtanks zijn qua bepantsering en bewapening superieur aan de tanks van Sovjetmakelij, die Oekraïne én Rusland in gebruik hebben. De munitie voor deze tanks raakt langzamerhand op, het Westen kan die niet zomaar bijmaken. Van de Leopardtanks bestaat in Europa een ruime voorraad van ongeveer tweeduizend stuks: onder meer Denemarken, Finland, Oostenrijk, Portugal en Spanje hebben ze.
Rutte overweegt leasetanks te leveren aan Oekraïne
Nederland heeft achttien van de zware tanks geleased van Duitsland. De regering overweegt die te kopen en door te leveren aan Oekraïne, zei minister-president Mark Rutte gisteren in een interview in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. “We hebben ze geleased, dat betekent dat we ze kunnen kopen, en dat betekent dat we ze (aan Oekraïne) kunnen geven.”
Scholz stond de afgelopen weken onder toenemende internationale druk om Leopards te leveren. Hij weigerde, en wilde ook niet aan derde landen zoals Polen de vereiste doorleveringsvergunning geven voor de tanks van Duitse makelij. Scholz wilde dat alleen doen als ook Washington over de brug zou komen met Amerikaanse Abrams-tanks. Dat leidde tot woedende reacties uit Washington, maar lijkt nu toch te gebeuren. Abramstanks zijn moeilijker te onderhouden dan Leopards, en lopen op kerosine in plaats van diesel.
Angst voor mikpunt Russische woede
Een belangrijke reden voor Scholz’ terughoudendheid was de vrees dat Duitsland met de levering van tanks mikpunt zou worden van de woede van Moskou. Maar in zijn regering woedde grote onmin over die aarzelingen. Coalitiepartners FDP en de Groenen vinden dat Duitsland, dat Oekraïne al veel zware wapens levert, het land ook met tanks moet bijstaan in zijn verdediging tegen de Russische invasie. Ze zien een morele verplichting, op grond van Duitslands historische verantwoordelijkheid en zijn belangrijke gewicht in Europa.
Het argument van Keine Alleingänge (‘niet in ons eentje’) klonk steeds minder overtuigend. Het Verenigd Koninkrijk zegde eerder deze maand Kiev veertien Challengertanks toe. Bovendien gaf Polen vorige week te kennen ook zonder Duitse exportvergunning Leopards – vermoedelijk veertien stuks – naar Oekraïne over te brengen. Ook in Frankrijk gaan stemmen op om Oekraïne LeClerc-tanks, van Franse makelij, te leveren. Eerder beloofde Frankrijk al zware pantsergevechtsvoertuigen, ook wel omschreven als lichte tanks.
Intrede westerse tanks op slagveld zal nog even duren
Het zal nog weken, misschien maanden duren voordat de tanks het Oekraïense slagveld oprollen. Oekraïense militairen moeten worden getraind. Ook transport van munitie en reserveonderdelen naar het front vergt tijd, evenals het inpassen van de tanks in andere gevechtseenheden.
Vraag is nog waar Oekraïne de tanks zal inzetten aan het front, dat meer dan duizend kilometer lang is. Amerikaanse regeringsfunctionarissen en westerse adviseurs dringen er bij president Zelenski op aan om de ‘gehaktmolen’ Bachmoet op te geven, melden CNN en AFP. Al bijna een half jaar zijn Russische en Oekraïense troepen bij die stad in de Donetsk in een dodelijke horlepiep verwikkeld, waarbij vaak honderden militairen per dag sneuvelen. Volgens de westerse bondgenoten kan Oekraïne beter zijn verlies nemen in die verwoeste stad in Oost-Oekraïne, en zich concentreren op een tegenoffensief in het zuiden.
Lees ook:
Oekraïne smeekt om westerse tanks
Oekraïne wil snel westerse tanks, nog voor een alom verwacht grootschalig offensief van Rusland. Daarmee hoopt het Oekraïense leger een doorbraak te forceren.