Chaos

Griekse regering door het stof na winterse chaos

Voetgangers in Athene wandelen in de buurt van de besneeuwde Parthenontempel.  Beeld AFP
Voetgangers in Athene wandelen in de buurt van de besneeuwde Parthenontempel.Beeld AFP

De Griekse regering gaat door het stof nadat duizenden inwoners van Athene deze week urenlang vast kwamen te zitten in de sneeuw. Zij kunnen 2000 euro compensatie tegemoet zien.

Thijs Kettenis

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis begon de ministerraad woensdagochtend met “een persoonlijk en oprecht excuus aan alle medeburgers die urenlang ontberingen moesten doorstaan, klem op de ringweg van Athene”. Zo probeerde hij zich te verweren tegen de storm van kritiek die de regering over zich heen kreeg na de chaos waarin sneeuwfront Elpis (hoop) Athene maandag en dinsdag stortte.

De autoriteiten waarschuwden weliswaar al dagen voor het naderende onheil, maar gaven tegelijkertijd de boodschap af dat ze deze keer goed voorbereid waren. Februari vorig jaar was de laatste keer dat er sneeuw van betekenis viel in Athene, en toen leidde dat tot enorme verkeersopstoppingen en stroomuitval.

Nadat daar in de zomer ladingen kritiek bij kwamen over de manier waarop de overheid de verwoestende bosbranden te lijf ging, stelde Mitsotakis een speciale minister voor klimaatcrisis en burgerbescherming aan. En niet de minste: Christos Stylianides was eerder de Cypriotische eurocommissaris voor noodsituaties.

Massaal tegelijkertijd de weg op

Toch ging het maandag al snel na het vallen van de eerste vlokken mis. Tegen de middag sneeuwde het zo hevig, dat de overheid een alarmbericht stuurde naar alle mobiele telefoons, en ambtenaren naar huis stuurde. Al snel deden bedrijven, winkels en banken hetzelfde met hun personeel. Atheners gingen zodoende massaal tegelijkertijd de weg op, wat onder normale omstandigheden al tot chaos zou hebben geleid.

Sneeuwschuivers en strooiwagen konden de wegen vanwege het stilstaande verkeer vervolgens niet meer op. Enkele duizenden automobilisten kwamen urenlang vast te zitten op de randweg van Athene. Tientallen brachten de nacht noodgedwongen in hun voertuig door. Uiteindelijk moesten leger, politie en de brandweer eraan te pas komen om mensen eten te brengen, ze te bevrijden en hun wagens weg te slepen.

Ook strandden honderden passagiers in een trein, en zaten sommige buitenwijken van Athene meer dan een dag zonder elektriciteit. Het vliegverkeer van en naar de hoofdstad lag nagenoeg plat.

Op vakantie-eilanden als Mykonos, Santorini en Rhodos verdwenen dorpen en stranden onder een dikke witte laag. Sneeuwval in die hoeveelheden komt daar vrijwel nooit voor; in Athene is die iets minder zeldzaam. Maar sneeuw is zeker geen onbekend verschijnsel in Griekenland: het bergachtige noorden heeft er vrijwel elke winter mee te maken.

Minister Stylianides wees erop dat het in Athene maandag al eerder dan verwacht begon te sneeuwen, en harder bovendien. “De intensiteit overtrof elke voorspelling, maar dat is geen excuus”, gaf hij toe. Om vervolgens de schuld van het grootste drama, de enorme opstopping op de tolweg rond Athene, door te schuiven naar de private beheerder ervan. “Die had ons verteld dat ze voldoende materieel hadden. Helaas lijkt het erop dat ze hun eigen plannen niet konden uitvoeren. Er was geen coördinatie met de verkeerspolitie.”

Het bedrijf wijst er intussen fijntjes op dat het ook niet zoveel kan uitrichten als mensen tijdens hevige sneeuwval massaal zonder winterrijvaardigheid en sneeuwkettingen de weg op gaan. Daardoor was de ringweg al snel het toneel van kapotte en slippende auto’s.

Topman moet aftreden

Desondanks dwong premier Mitsotakis de topman tot aftreden, en zorgde hij ervoor voor dat de tolwegeigenaar iedere gestrande automobilist 2000 euro uitkeert, ongeveer evenveel als twee Griekse maandsalarissen. De Griekse spoorwegen, eigendom van het Italiaanse Trenitalia, moeten iedere reiziger die vast kwam te zitten 1000 euro betalen. Mitsotakis kondigde een evaluatie van het overheidsoptreden aan, maar deelde zo eerst klappen aan marktpartijen uit.

Intussen was woensdag net als de dag daarvoor in Athene en op de eilanden een verplichte vrije dag. Overheidsinstellingen, bedrijven en winkels bleven dicht. De sneeuw smelt weg, maar bomen die onder het gewicht ervan zijn bezweken, blokkeren nog diverse straten en wegen.

Lees ook:

Efka, ‘de grootste wond van de Griekse staat’, gaat eindelijk op de schop

De Griekse instantie voor pensioenen en ziektekosten Efka gaat op de schop. De trage moloch blinkt uit in klantonvriendelijkheid en bezorgt velen nachtmerries.

Correctie 26-1: In de kop van een eerder versie van dit stuk stond dat de Griekse regering gestrande burgers zou compenseren, terwijl deze kosten voor rekening zijn van een tolwegeigenaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden