Pushbacks

Griekse kustwacht beschuldigd van overboord gooien migranten

Turkse kustwacht nemen migranten aan boord die door de Grieken zouden zijn teruggestuurd. Beeld EPA
Turkse kustwacht nemen migranten aan boord die door de Grieken zouden zijn teruggestuurd.Beeld EPA

Een asielzoeker uit Kameroen beschuldigt de Griekse kustwacht ervan hem en twee anderen overboord te hebben gegooid.

Redactie buitenland

De drie zouden deel uit hebben gemaakt van een grotere groep migranten die vanuit Turkije naar het Griekse eiland Samos was gevlucht. De meesten van hen zouden door de Griekse kustwacht zijn teruggestuurd naar Turkije.

Griekse advocaten bereiden naar aanleiding van de beschuldigingen een rechtszaak voor, zo meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel deze week. Ook Turkse advocaten zijn met de zaak bezig en hebben een klacht ingediend bij het Europese Hof van de rechten van de mens.

Ze doen dat naar aanleiding van een onderzoek van Lighthouse Reports, Der Spiegel, The Guardian en Mediapart. De journalisten reconstrueerden het verhaal van een groep migranten die half september vanaf de Turkse kust naar het Griekse eiland Samos vluchtte. Zij spraken onder meer met getuigen, met Turkse en Griekse beambten en bestudeerden satellietbeelden en foto’s om er achter te komen wat de migranten is overkomen.

Terug naar Turkije gestuurd

Volgens de reconstructie wist de rubberboot met 36 opvarenden Samos te bereiken. Volgens de internationale regels hebben mensen op de vlucht bij aankomst in Europa het recht om asiel aan te vragen. Maar in plaats van dat de groep toen ze op het Griekse eiland aankwam naar een vluchtelingenkamp werd gebracht om asiel aan te kunnen vragen, zouden ze naar Turkije zijn teruggestuurd.

De autoriteiten zouden 28 van de opvarenden hebben opgepakt en hen op een boot van de kustwacht hebben gezet. Vervolgens zouden ze op twee reddingsboten zijn overgebracht en richting Turkije zijn geduwd. Een paar uur later werden ze, volgens de reconstructie, door de Turkse kustwacht opgepikt en in veiligheid gebracht.

Een klein groepje had op Samos aanvankelijk de Griekse kustwacht weten te omzeilen. Onder hen was een Kameroenese asielzoeker die door de journalisten Ibrahim wordt genoemd. Samen met twee dertigers, Sidy Keita uit Ivoorkust en Didier Martial Kouamou uit Kameroen, werd hij alsnog ontdekt en op een speedboot richting Turkije gevaren.

Vervolgens zouden de drie overboord zijn gegooid, volgens Ibrahim. De Kameroenees, die vroeger bij de marine werkte, wist zwemmend de Turkse kust te bereiken. Hij zegt Keita aan land te hebben gesleept en tevergeefs hebben geprobeerd hem te redden. Het dode lichaam van Kouamou spoelde later op de Turkse kust aan. Ibrahim wist in een nieuwe poging Griekenland te bereiken en in een vluchtelingenkamp asiel aan te vragen.

Het verhaal van Ibrahim is geloofwaardig, hebben twee Griekse functionarissen - die door hun functie weten hoe de kustwacht te werk gaat - tegen Der Spiegel gezegd. Volgens de twee, die anoniem willen blijven, zou het niet voor het eerst zijn dat vluchtelingen overboord worden gezet en zou de tactiek bij kleine groepen vluchtelingen eerder zijn toegepast.

De Griekse advocaat Dimitris Choulis bereidt een rechtszaak voor tegen de mensen die betrokken zouden zijn geweest bij de ‘pushback’ van de groep van 28 migranten. “Het is heel gevaarlijk voor onze democratie als politiebeambten de wet overtreden”, zei hij tegen The Guardian.

De Griekse politie heeft de beschuldigingen in een reactie aan onder meer Der Spiegel ontkend. Ze zegt dat beambten alle wetten toepassen en het leven van migranten beschermen. Ook de Griekse kustwacht zegt dat de beschreven praktijk niet overeenkomt met de procedures die de grensbewakers volgen.

Lees ook:

Een zaak tegen de hele EU: asielzoekers klagen grensbewaker Frontex aan om pushbacks

Syrische asielzoekers klagen het Europese agentschap Frontex aan. Daarmee wordt dit een zaak tegen de hele Europese Unie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden