Protest

Greta Thunberg laat klimaattop in Egypte links liggen

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg bij de presentatie van haar boek in Londen. Beeld Reuters
De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg bij de presentatie van haar boek in Londen.Beeld Reuters

Greta Thunberg gaat niet naar de klimaattop van de VN in Egypte volgende week. De klimaattoppen worden volgens haar ‘door leiders en machthebbers vooral gebruikt om aandacht te krijgen’, stelde ze bij een boekpresentatie in Londen.

Jos Smit

De klimaatconferenties zijn volgens Thunberg een podium voor ‘greenwashing’: onterecht zaken als duurzaam voordoen. Ook stelt ze dat op de conferenties wordt gestuurd op geleidelijke verandering, in plaats van een volledige systeemwijziging. Volgens haar kan het beoogde doel, klimaatverandering een halt toeroepen, daardoor niet worden bereikt. Thunberg was nog wel aanwezig op de klimaattop van vorig jaar in Glasgow.

Ze maakte haar beslissing bekend bij de promotie van haar nieuwe boek The Climate Book (Het Klimaatboek) in Londen. Het werk bevat bijdragen van meer dan honderd experts, waaronder econoom Thomas Piketty.

Lees ook:

Alleen al met de uitstoot van de rijkste mensen ter wereld, warmt de aarde meer dan 1,5 graad op

De rijkste mensen ter wereld stoten met elkaar zoveel broeikasgas uit dat de aarde alleen al door hen meer dan 1,5 graad zal opwarmen, stelt Oxfam Novib.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden