NieuwsSoedan

Grensconflict tussen Soedan en Ethiopië laait op

De Ethiopische hoofdstad Addis Abeba hangt vol met affiches met premier Abiy Ahmed in gevechstenue. Abiy wil dat iedereen naar het front gaat om te vechten tegen de oprukkende Tigrayers. Ondertussen zijn er nu ook gevechten met buurland Soedan. 
 Beeld AFP
De Ethiopische hoofdstad Addis Abeba hangt vol met affiches met premier Abiy Ahmed in gevechstenue. Abiy wil dat iedereen naar het front gaat om te vechten tegen de oprukkende Tigrayers. Ondertussen zijn er nu ook gevechten met buurland Soedan.Beeld AFP

Terwijl Ethiopië en Soedan allebei kampen met heftige interne conflicten zijn ze deze week ook nog eens met elkaar in gevecht geraakt in het betwiste grensgebied tussen beide landen.

Erik van Zwam

Soedan beschuldigt Ethiopië ervan dat bij aanvallen in het grensgebied zes Soedanese militairen zijn omgekomen en 31 officieren en soldaten gewond zijn geraakt. Soedan heeft als reactie raketten afgevuurd op Ethiopië.

Addis Abeba ontkent een aanval op Soedan te hebben gelanceerd. Het wijt de schermutselingen aan rebellen, bandieten en terroristen die vanuit Soedan opereren in Ethiopië. De woordvoerder van de Ethiopische regering, Legisi Tolo, voegde eraan toe dat het leger en lokale milities deze vijanden hebben geëlimineerd. Er wordt daarbij vooral gewezen naar de Tigrayese opstandelingen, die oprukken naar de hoofdstad Addis Abeba.

Oud grensgeschil

Aan het begin van dit jaar kwamen bij gevechten tussen Soedan en Ethiopië ook al vele tientallen militairen om. De strijd gaat over een oud grensgeschil uit 1902. De Britse kolonisator heeft toen een arbitraire grens getrokken tussen beide landen. De zeer vruchtbare Al-Fashqa regio viel daarbij toe aan Ethiopië. Soedan heeft altijd gezegd dat het gebied binnen zijn landsgrenzen hoort te liggen.

De laatste jaren laait het dispuut op. De Ethiopische premier Abiy Ahmed moet de deelstaat Amhara, die grenst aan Soedan, te vriend houden. Veel Amhara’s hebben akkers in Al-Fashqa. De milities uit Amhara strijden zij aan zij met het Ethiopische leger tegen milities uit Tigray, de TDF. Abiy probeert sinds november 2020 het opstandige Tigray in het gareel te krijgen. Hij stuurde het leger eropaf, maar in juni van dit jaar werd het Ethiopische leger verslagen en trok zich terug uit Tigray. Sindsdien rukt de TDF op richting de hoofdstad Addis Abeba. De situatie is zo nijpend geworden dat premier Abiy naar het front is vertrokken om de aanval van de Tigrayers af te slaan.

Aandacht verleggen naar buitenlandse vijand

In Soedan is de situatie al even instabiel. In het voorjaar van 2019 werd dictator Omar al-Bashir afgezet na maanden volksopstand. Een interim-regering moet vrije verkiezingen voorbereiden in de zomer van 2023. Het Soedanese leger wil de macht niet uit handen geven en pleegde 25 oktober dit jaar een staatsgreep. Met de coup zijn de demonstraties terug, ook al wordt gepoogd die, zonder succes, met geweld de kop in te drukken.

Het lijkt erop dat de interne problemen in beide landen aanleiding geven de aandacht naar een buitenlandse vijand te verplaatsen om zo meer steun bij de eigen bevolking te genereren voor de machthebbers.

Lees ook:

Ethiopië kampt nu met drie conflicten binnen de grenzen, situatie complex en gevaarlijk.

Het Ethiopische leger vecht nog steeds in Tigray, Eritrese divisies gaan niet weg uit het gebied, en Soedanese troepen bezetten een deel van de Ethiopische grensstreek. Zo lijkt Ethiopië met drie partijen te strijden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden