Spanningen

Grensbewakers Oekraïne krijgen toegang tot militaire uitrusting

Een Oekraïense grenswachter aan de grens met Wit-Rusland.  Beeld REUTERS
Een Oekraïense grenswachter aan de grens met Wit-Rusland.Beeld REUTERS

Grensbewakers in Oekraïne krijgen toegang tot vuurwapens en ander materieel van het leger. Het parlement heeft een wet goedgekeurd die dit mogelijk maakt.

Redactie Trouw

Het besluit komt een moment waarop Rusland bezig is met een troepenopbouw aan de grens met Oekraïne en buurland Wit-Rusland te maken heeft met een migrantencrisis.

Onder het materieel vallen onder meer schepen en vliegtuigen. Volgens de nieuwe wet mogen grensbewakers ook fysiek geweld gebruiken. De Oekraïense president Volodimir Zelenski maakt zich zorgen over zowel de situatie in Rusland als Wit-Rusland.

De regering heeft vanwege de migrantencrisis extra grensbewakers en ander veiligheidspersoneel naar de grens met Wit-Rusland gestuurd. Migranten proberen via dat land naar Polen of een ander EU-land door te reizen, maar duizenden van hen zijn nu vanwege de verstevigde grenzen gestrand in Wit-Rusland. Oekraïne ziet Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Belarus, als de verantwoordelijke.

Oekraïne en Rusland zijn verwikkeld in een conflict sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde en vervolgens in Oost-Oekraïne een oorlog uitbrak tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. De spanningen tussen de landen laaien zo nu en dan op, zoals nu. Zelenski zei eind vorige week dat Rusland bijna 100.000 soldaten bij de grens met Oekraïne heeft gestationeerd. Er wordt gevreesd voor een mogelijke aanval.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden