#DefundthePolice

Gouverneur New York dwingt veranderingen bij politiekorpsen af

Gouverneur Andrew Cuomo van New York. Beeld Getty Images

De gouverneur van de Amerikaanse staat New York wil dat lokale overheden voor 1 april 2021 plannen hebben gemaakt en die ook uitvoeren voor drastische hervormingen bij hun politiekorpsen. Als ze dat niet doen, kunnen ze worden gekort op de bijdrage die zij van de staat krijgen.

Andrew Cuomo kondigde vrijdag aan daar een decreet over te zullen ondertekenen. De hervormingen moeten zijn gericht op het terugdringen van onder andere het gebruik van geweld en vooringenomenheid. Aanleiding zijn de massale protesten tegen racisme en politiegeweld na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd bij zijn arrestatie in Minneapolis in de staat Minnesota.

Wat Cuomo betreft moderniseren en de overheden hun korpsen en vinden ze die opnieuw uit. "Dat zou gedaan moeten worden bij elk korps in dit land", zei hij vrijdag. Hij sprak terwijl naast hem familieleden stonden van twee ongewapende zwarte Amerikanen die in het verleden bij confrontaties met de politie van de stad New York om het leven waren gekomen, Eric Garner en Sean Bell.

Eerder kondigde Cuomo voor de staatspolitie drastische hervormingen aan. Zo wordt het gebruik van een nekklem door de politie verboden. Cuomo tekende vrijdag een wet waarmee verslagen over het gedrag van politiemensen openbaar kunnen worden. "Als er geen vertrouwen is, dan zal de gemeenschap de politie niet toestaan politiewerk te doen. En er is geen vertrouwen, of er is een schending van het vertrouwen, en dat moet hersteld en gerepareerd worden", aldus de gouverneur van New York.

Lees ook:

Deze keer verschuift er echt iets in Amerika - maar verandert er ook iets?

Na twee weken felle protesten dient zich de vraag aan: kan de Black Lives Matter-beweging deze keer echt iets veranderen in Amerika?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden