Ontdekte keizer

Gouden munt doet ‘Keizer Sponsianus’ voor de geschiedenis weer bestaan

De munt waarvan lang werd gedacht dat ze nep was.  Beeld Hunterian / University of Glasgow
De munt waarvan lang werd gedacht dat ze nep was.Beeld Hunterian / University of Glasgow

Veel Romeinen hebben het keizerschap geambieerd om zo vereeuwigd te worden. Maar dat het bereiken van het hoogste ambt niet altijd voldoende is, bewijst Sponsianus.

Ghassan Dahhan

In 1713 werd er in Transsylvanië (gelegen in het huidige Roemenië) een aantal gouden munten gevonden uit de derde eeuw, met beeltenissen van bekende Romeinse keizers. Tussen de munten was er een met een tot dan toe onbekend persoon erop, een zekere keizer Sponsianus. Historici hadden er geen verklaring voor, behalve dat de munt nieuw was en dus nep. De conclusie: Sponsianus heeft nooit bestaan.

Totdat Paul Pearson – hoogleraar aardwetenschappen aan University College London – besloot om het eens grondig uit te zoeken. Met behulp van microscopen en moderne meetapparatuur stelde hij vast dat het niet ging om een valse munt, maar om een van bijna tweeduizend jaar oud.

Over Sponsianus is nog altijd weinig bekend. Hij was waarschijnlijk een militair leider die de titel ‘imperator’ (commandant) verkoos boven die van keizer. Hij verbleef mogelijk aan de buitengrenzen van het Romeinse Rijk, afgesneden van verdere communicatie met Rome. En tot slot: hij heeft uiteindelijk zijn keizerschap te danken aan één gouden munt en een oplettende wetenschapper.

Lees ook:

Munt waarmee moord op Caesar werd herdacht levert 2 miljoen op

Een uiterst zeldzame gouden munt uit de Romeinse Oudheid heeft bij een veilinghuis in Zürich meer dan 2 miljoen euro opgebracht. De munt werd geslagen om de historische moord op veldheer en dictator Julius Caesar te herdenken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden