Reddingsactie

Giraffen met vaartocht over Keniaans meer in veiligheid gebracht

Een reddingsteam vervoert een Rothschild-giraf over het Baringo-meer in Kenia naar een veilig gebied. 
 Beeld Reuters
Een reddingsteam vervoert een Rothschild-giraf over het Baringo-meer in Kenia naar een veilig gebied.Beeld Reuters

Het moet een bijzonder gezicht zijn voor wie dezer dagen toevallig bij het Baringo-meer in Kenia is. Midden op het water stak daar onlangs de kop van een Rothschild-giraf uit boven een 3 meter hoge omheining. Het beest, de ogen bedekt om het rustig te houden, werd door een motorboot langzaam voortgetrokken over het immense meer. 

Met de drijvende stalen bak, die voor deze reddingsoperatie werd gebouwd, moeten acht zeldzame Rothschild-giraffen van het Longicharo-eiland in het Baringo-meer in Kenia worden gehaald. Door overvloedige regens is het eiland grotendeels overstroomd en is deze spectaculaire actie nodig om de giraffen in veiligheid te brengen. 

Inmiddels zijn een giraffenvrouw en een jong giraffenmannetje naar het vasteland overgebracht. Vooral het vrouwtje zat in een penibele positie, afgezonderd van de rest in een overstroomd deel van het eiland waar ze niet wegkon. Deze week wordt er een derde giraf opgehaald. De overige vijf zitten op een droger stukje grond en worden begin volgend jaar vervoerd.

Alle acht giraffen worden overgeplaatst naar het Ruko-natuurpark ten oosten van het Baringo-meer. De dieren zijn in 2011 naar het Longicharo-eiland gebracht om te voorkomen dat ze gestroopt werden en om zich in een rustige omgeving beter te kunnen voortplanten.

De Rothschild-giraf is een van de negen ondersoorten van de giraf. Van de Rothschild waren er in 2010 nog zo’n 670 over in het wild. Sindsdien is hun aantal door tal van beschermingsmaatregelen gestegen naar circa 2500. De hele populatie van alle negen ondersoorten bestaat nog uit iets minder dan honderdduizend dieren in het wild. De Kordofan, de Masai en de Nubische giraffen zijn ernstig bedreigde subsoorten, meer nog dan de Rothschild.

Lees ook:

Leeft de giraffe straks alleen nog in de dierentuin?

Voor veel kinderen is het de lieveling van de dierentuin, en dat is misschien de enige plek waar de giraffe over een aantal jaar nog te zien is. Door stropers en de krimp van hun leefgebied daalt het aantal giraffes de laatste jaren in een schrikbarend hoog tempo. En dat blijft grotendeels onopgemerkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden