Italië

Giorgia Meloni heeft haar regering rond

Giorgia Meloni maakt de nieuwe ministers bekend. Beeld AP
Giorgia Meloni maakt de nieuwe ministers bekend.Beeld AP

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft de 45-jarige Giorgia Meloni gevraagd een regering te vormen. Ze wordt zo de eerste vrouwelijke premier van het land en komt aan het hoofd van de meest rechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog.

Redactie Trouw

Het is de bedoeling dat ze zaterdag de opvolger wordt van Mario Draghi. Na haar beëdiging en die van het kabinet om 10.00 uur in de ochtend volgt komende week in beide kamers van het parlement nog een vertrouwensstemming.

De conservatieve en nationalistische Meloni behaalde in september een grote verkiezingsoverwinning met haar voorheen kleine partij Fratelli d’Italia. Die kreeg met 26 procent ook veel meer stemmen dan Meloni’s twee bondgenoten in de nieuwe rechtse alliantie: Matteo Salvini (Lega) en Silvio Berlusconi (Forza Italia). Fratelli is feitelijk voor het grootste deel afgesplitst van de partij van Berlusconi in 2012. Het was tot afgelopen maand een kleine partij zonder bestuurservaring van betekenis. Salvini wordt minister van infrastructuur.

Gematigd

Meloni gaat de op twee na grootste economie van de eurozone leiden, die echter kampt met een gigantische schuld. Daarbij komt nog een energiecrisis, stijgende rentes en een vertraagde economische groei. De nieuwe premier koos de als gematigd en pro-Europees geldende Giancarlo Giorgetti als minister van economische zaken.

Hij was onder Draghi al bewindsman voor economische ontwikkeling. Antonio Tajani wordt de nieuwe buitenlandminister. Hij was onder meer Europees Commissaris in Brussel en voorzitter van het Europees Parlement.

Lees ook:

Rijzende politieke ster Giorgia Meloni flirt met het Italië van Mussolini

Linkse politici waarschuwen voor deze ‘raciste en fasciste’. Meloni bestrijdt dat etiket.


Een afgetekende zege voor Giorgia Meloni, maar een regering vormen wordt een uitdaging

Meloni’s partij gaat de 68ste regering sinds 1946 aanvoeren. Dat gaat FdI doen samen met de rechts-nationalistische Lega van Matteo Salvini (die op 9 procent van de stemmen uitkomt) en het centrumrechtse, pro-Europese Forza Italia van Silvio Berlusconi (rond de 8 procent).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden