Presidentsverkiezingen

Ghani officieel herkozen als president van Afghanistan

President Ashraf Ghani tijdens een eerdere verkiezingsmanifestatie in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.Beeld Reuters / Omar Sobhani

De onafhankelijke kiescommissie in Afghanistan meldt dat de 70-jarige Ashraf Ghani opnieuw is herkozen tot president van het land. Uit de resultaten blijkt dat Ghani 51 procent van de stemmen behaalde. Zijn tegenstander Abdullah Abdullah kwam uit op 39 procent. 

Ghani werd voor het eerst in 2014 gekozen als president van Afghanistan. Op 28 september 2019 waren nieuwe presidentsverkiezingen. Zowel Ghani als Abdullah eisten hierna de overwinning op. De verkiezingscommissie weigerde daaraan toe te geven: “Een kandidaat kan zichzelf niet tot winnaar uitroepen. Wettelijk gezien is dat onze taak.”

De kiescommissie laat nu weten dat Ghani voor de komende vijf jaar opnieuw president van het land is. Daarmee is zijn tweede termijn als president zo goed als zeker. Kandidaten mogen namelijk formeel nog ingaan tegen de uitslag door een klacht in te dienen.

Ashraf Ghani

Ghani behoort tot de Pasjtoens, de grootste etnische groep in Afghanistan, waar ook de Taliban uit voortkomen, en is van origine politicoloog en cultureel antropoloog, gespecialiseerd in de wederopbouw van mislukte staten. Hij doceerde jarenlang aan Amerikaanse universiteiten en werkte voor de Wereldbank. Nadat de Amerikanen eind 2001 de Taliban hadden verdreven, keerde hij terug naar Afghanistan om zich op de lokale politiek te storten.

Als president heeft hij sinds 2014 een gemengde reputatie verworven. De 70-jarige intellectueel geldt als een slimme dossiervreter, die oprecht gegrepen is door het belang van degelijke instituties en betrouwbaar, transparant bestuur voor de ontwikkeling van een arm land als Afghanistan. Hij presenteert ook graag grootse plannen voor bijvoorbeeld stuwdammen of buitenlandse miljardeninvesteringen. Maar van zijn vaak wollige visioenen komt niet altijd evenveel terecht. Ook met de westerse bondgenoten, die zijn regering met militaire steun en ontwikkelingshulp overeind houden, heeft Ghani een dubbelzinnige verhouding. 

Lees ook: 

Ashraf Ghani: driftige dossiervreter met voorliefde voor wollige visioenen

Wie is Ashraf Ghani precies? Als president heeft hij sinds 2014 een gemengde reputatie verworven in Afghanistan én daarbuiten.

Opkomst bij de Afghaanse verkiezingen nog lager

De opkomst bij de presidentsverkiezingen in Afghanistan was nog lager dan in voorgaande jaren. Door de dreiging van aanslagen, een stille campagne en bezorgdheid over fraude bleven veel kiezers weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden