Georganiseerde misdaad

Gezellig op de koffie bij de maffia

Een cappuccino in de maak. Beeld HH/ANP
Een cappuccino in de maak.Beeld HH/ANP

Toen aanklagers in het Zuid-Italiaanse stadje Potenza vorige week de aanklachten bekendmaakten tegen een veronderstelde maffiaclan, ging het natuurlijk om de gebruikelijke delicten als afpersing en moord. Maar één beschuldiging sprong eruit: volgens de aanklagers runde de maffiafamilie het cafetaria in de lokale rechtbank. Elke dag, jarenlang, hadden officieren van justitie en onderzoeksrechters die aan strafzaken werkten hun espresso’s en cappuccino’s gedronken bij het tentje dat, zonder dat ze het door hadden, werd gerund door machtige gangsters.

“Ze waren in ons huis”, zei Francesco Curcio, hoofdaanklager in Potenza, op een persconferentie. Volgens Curcio gebruikte de Riviezzi-clan het cafetaria waarschijnlijk onder meer om misdaadinkomsten wit te wassen en justitie-informatie in te winnen. Maar hij vermoedt dat ‘crimineel prestige’ de belangrijkste drijfveer was. “Als criminelen van een andere groep daar komen en zien dat zij het rechtbankcafé runnen, dan moeten ze denken: man, die lui zijn echt slim.”

Lees ook:

Italiaanse justitie vreest dat maffia op EU-miljardenhulp aast. ‘Waar geld is, duikt de ’ndrangheta op’

De Italiaanse premier Mario Draghi vertelt deze week in het parlement hoe zijn kabinet de miljarden uit het EU-herstelfonds wil besteden om de economie gezond te maken. Er ligt een gevaar op de loer: justitie vreest dat de maffia op het geld aast.

Raffaele Cutolo: de bloeddorstige maffiabaas voor wie massa’s Italianen ontzag hadden

Op 17 februari stierf Raffaele Cutolo in de gevangenis in Parma, Italië. Hij pleegde of gaf opdracht tot veel moorden en werd meermaals tot levenslang veroordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden