Rebellengroep
Geweld Congo gaat door ondanks wapenstilstand
In het oosten van Congo houdt het geweld aan, ondanks de dinsdag overeengekomen wapenstilstand.
Ook de zoveelste poging de wapens in het oosten van Congo te doen zwijgen lijkt gestrand. Dinsdagmiddag had een nieuw overeengekomen wapenstilstand in moeten gaan, maar die dag, en ook woensdag, gingen de gevechten tussen de rebellengroepering M23 en het overheidsleger gewoon door.
In de oostelijke provincies van Congo is het al heel lang onrustig, maar de laatste maanden heeft de overheid vooral een fikse kluif aan de wederom opgedoken rebellenbeweging M23. Algemeen wordt aangenomen dat deze pro-Tutsi groepering wordt gesteund en aangestuurd door buurland Rwanda. Niet alleen de regering in Kinshasa beschuldigt Rwanda hiervan, ook de VS en VN denken dit zeker te weten. Rwanda zelf echter blijft volhouden niks met M23 te maken te hebben. Naast M23 zijn er in de oostelijke provincies van het land momenteel nog tientallen andere milities en strijdgroepen actief, die in wisselende allianties elkaar maar vooral het overheidsleger bestrijden. Door de chaos in de regio zijn naar schatting meer dan een half miljoen burgers ontheemd.
M23 wil posities niet opgeven
Ondertussen zijn er door Afrikaanse regeringen tal van pogingen ondernomen de voornaamste strijdende partijen aan tafel te krijgen. De wapenstilstand was vorige week in de Angolese hoofdstad Luanda onder toezicht van de Afrikaanse Unie uitonderhandeld, en had dinsdagmiddag in moeten ingaan. Toch werd erna nog gevochten om Karuba, een plaatsje op dertig kilometer afstand van provinciehoofdstad Goma, aan de grens met Rwanda, waar M23 in een vorige incarnatie ooit de scepter zwaaide.
Uit meldingen van hulpverleners en verschillende overheidsbronnen blijkt dat er ook woensdag nog werd gevochten. M23, al maanden met wisselend succes bezig met een opmars richting Goma, zou de posities niet uit handen willen geven. Zelf zegt M23 wel degelijk een ‘vreedzame dialoog’ na te streven en zich louter te verdedigen, aldus een woordvoerder van de strijdgroep tegenover persbureau AFP.
Verkiezingen in Congo uitstellen
Ondertussen zijn opmerkingen van de Congolese president Félix Tshisekedi bij de oppositie in het verkeerde keelgat geschoten. Tshisekedi zei vorige week in een gesprek met de Franse president Emmanuel Macron over de mogelijkheid na te denken om de eind dit jaar geplande verkiezingen uit te stellen, als de veiligheidssituatie in het oosten van zijn land dan nog niet onder controle is. ‘De grondwet is duidelijk, in januari verstrijkt de termijn van Tshisekedi hoe dan ook’, klonk het vanuit de oppositie, zo meldt de BBC.
Macron bracht vorige week een vierdaags bezoek aan verschillende landen in Centraal-Afrika, en sprak vrijdag in Kinshasa met de Congolese president onder andere over de problematiek in het oosten. Tshisekedi spoorde hierbij eveneens Macron aan om druk op Rwanda uit te oefenen hun vermeende steun aan de opstandelingen te staken.
Lees ook:
VS waarschuwen Rwanda nu wapenstilstand Oost-Congo geknapt lijkt
Rebellen in Oost-Congo lijken zich weinig aan te trekken van de twee weken terug gesloten wapenstilstand. De Amerikanen beschuldigen opnieuw Rwanda van betrokkenheid, tot irritatie van Kigali.