Geweervuur, grote ontploffing; mogelijk staatsgreep in Burkina Faso

In de hoofdstad van Burkina Faso zijn militairen  te zien. Er is mogelijk een staatsgreep gaande. Beeld AFP
In de hoofdstad van Burkina Faso zijn militairen te zien. Er is mogelijk een staatsgreep gaande.Beeld AFP

In Burkina Faso zijn vrijdag, vanuit het belangrijkste militaire kamp en in sommige woonwijken in hoofdstad Ouagadougou, zware geweerschoten te horen. Ook was er een grote ontploffing in de buurt van het presidentieel paleis. Of er sprake is van een poging tot een staatsgreep, is nog onduidelijk.

Redactie Trouw

Maar de gebeurtenissen dragen de kenmerken van andere grepen naar de macht die de afgelopen twee jaar in West- en Centraal-Afrika plaatsvonden.

Soldaten hebben posities ingenomen langs de weg die leidt naar het presidentieel paleis en blokkeerden de toegang tot administratieve gebouwen en de nationale televisie, die is gestopt met uitzenden. Een woordvoerder van de regering kon niet worden bereikt.

Op 24 januari vond al een staatsgreep plaats in Burkina Faso. Toen nam een militaire junta onder leiding van kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba de macht over. De staatsgreep werd toen verwelkomd door de meeste inwoners, die het zat waren dat de regering van voormalig president Roch Kaboré niet in staat was islamitische militanten in bedwang te houden die in de voorbije jaren duizenden burgers hebben gedood en grote delen van het noorden en oosten hebben ingenomen.

Veiligheid herstellen

Deze week waren in steden in Burkina Faso demonstraties tegen het leger. In zijn eerste verklaring na de machtsovername in januari beloofde Damiba de veiligheid te herstellen. Aanvallen in het verarmde West-Afrikaanse land zijn echter verergerd en het leger is in een staat van wanorde. De achterban, die Damiba in januari nog steunde, zou gefrustreerd zijn geraakt vanwege het gebrek aan vooruitgang. Waar Damiba, inmiddels interim-president, zich momenteel bevindt is onduidelijk.

Onbekende aanvallers hebben deze week elf soldaten gedood in een aanval op een konvooi met 150 voertuigen die voorraden naar een plaats in het noorden van het land bracht. Vijftig burgers zijn vermist. Militanten hebben gebieden in het noorden geblokkeerd, waardoor gemeenschappen zijn afgesneden. Konvooien van de regering en luchtdroppingen bezorgen essentiële goederen aan burgers die er vastzitten.

Ondertussen hebben steden en dorpen die niet worden belegerd hun bevolking fors zien groeien met mensen die vluchten voor het geweld op het platteland. De zorg is overbelast en droogte heeft geleid tot grote aantallen mensen die ondervoed zijn geraakt.

Lees ook:

In Afrika worden tientallen rangers per jaar vermoord door stropers of guerrilla’s

De moordenaars van de rangers Anton Mzimba en Rory Young lopen nog steeds vrij rond en dat werkt erg demotiverend voor andere rangers in Afrika.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden