Gevluchte oud-secretaresse (96) concentratiekamp opgepakt

Het concentratiekamp Stutthof nabij het Poolse Gdansk.  Beeld AFP
Het concentratiekamp Stutthof nabij het Poolse Gdansk.Beeld AFP

Een bejaarde oud-secretaresse van een concentratiekamp is donderdag opgepakt, nadat ze in de ochtend niet kwam opdagen bij het begin van het proces tegen haar in Duitsland.

De 96-jarige Irmgard Furchner wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op meer dan 11.000 mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De vrouw moest om 10.00 uur in de rechtbank van Itzehoe zijn, maar verdween nadat ze vanaf haar verzorgingstehuis met een taxi naar een metrostation ging. De rechter zei dat de vrouw voortvluchtig was en vaardigde een arrestatiebevel uit.

Tienduizenden slachtoffers

Furchner werkte tussen juni 1943 en april 1945 als secretaresse van de commandant van het concentratiekamp Stutthof nabij het Poolse Gdansk. Dat gebied was toen bezet door nazi-Duitsland. In het kamp werden naar schatting circa 65.000 mensen vermoord.

Furchner heeft eerder verklaard als secretaresse niets te hebben geweten van de moorden in het kamp. De vrouw staat terecht voor de jeugdrechtbank, omdat ze tijdens haar werk in het kamp 18 en 19 jaar oud was.

Duitsland is sinds 2011 druk bezig om voormalig personeel van concentratiekampen te vervolgen op basis van medeplichtigheid of omdat ze onderdeel waren van het moordapparaat van de nazi’s. Kampbewaker John Demjanjuk werd in dat jaar veroordeeld om dezelfde reden. Dat schepte jurisprudentie die wordt gebruikt door de Duitse aanklagers.

Lees ook:

‘Ik was dáár. Ik heb Auschwitz overleefd’

Vlak voor de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz, moesten tienduizend gevangenen het kamp verlaten van de Duitsers. Max Rodrigues Garcia (toen 20, nu 95), een Joodse jongen uit Amsterdam, was een van hen. ‘Ik heb Auschwitz geroken met mijn neus, gehoord met mijn oren.’

Is dit John Demjanjuk, de beul van Sobibor op deze foto?

Een unieke foto uit het concentratiekamp Sobibor is in Berlijn gepresenteerd. Bevestigt dit beeld dat John Demjanjuk daar inderdaad kampbewaker was?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden