Coronamaatregelen

Gevaccineerde Amerikanen hoeven geen mondkapje meer op

De Amerikaanse president Joe Biden doet zijn mondkapje af tijdens een aankondiging van versoepelingen in de VS. Beeld Reuters
De Amerikaanse president Joe Biden doet zijn mondkapje af tijdens een aankondiging van versoepelingen in de VS.Beeld Reuters

De Amerikaanse overheid wil duidelijk maken dat gevaccineerd zijn grote voordelen biedt.

President Joe Biden maakte er een mediamomentje van, waarbij hij demonstratief zijn eigen mondkapje afzette. Hij kondigde bij die gelegenheid aan dat Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn, in de meeste gevallen buitenshuis geen mondbedekking meer hoeven te dragen. “Het is een geweldige dag voor Amerika”, aldus Biden.

Biden volgt daarmee een nieuwe richtlijn van het CDC, het Amerikaanse RIVM. Hij geeft bovendien gehoor aan een al langer klinkende oproep om stappen terug te zetten naar een normalisering, nu zoveel Amerikanen gevaccineerd zijn. Ruim 45 procent van de Amerikanen ontving tot nu toe minstens één dosis van het vaccin, dat daar al geruime tijd voor iedereen beschikbaar is.

Een loterij voor gevaccineerden

De succesvolle vaccinatiecampagne maakt de versoepelingen mogelijk: het aantal besmettingen, doden en ziekenhuisopnames daalt al maanden. Maar omgekeerd lijken de versoepelingen ook bedoeld om het succes van de vaccinatiecampagne niet voortijdig te laten stranden. Want het tempo waarin nieuwe vaccinaties toegediend worden stokt enigszins; veel Amerikanen wantrouwen het vaccin, en twijfelen over de vraag of ze zich wel willen laten inenten. De versoepelingen zijn ook bedoeld om die twijfelaars over de streep te trekken, door ze te laten zien: kijk eens wat er straks weer allemaal mogelijk is.

Er worden op dit moment nog wel gekkere dingen bedacht om Amerikanen aan het vaccin te krijgen. De staat Ohio organiseert zelfs een loterij voor gevaccineerden, met een hoofdprijs van een miljoen dollar.

Sommige vakbonden en gezondheidsexperts reageerden kritisch op het nieuwe mondkapjesbeleid: iedereen kan straks zonder mondkapje een winkel binnenlopen, en er is voor personeel geen enkele manier om te controleren wie wel en niet gevaccineerd is. Amerika is namelijk niet van plan om in welke vorm dan ook een ‘vaccinatiepaspoort’ te ontwikkelen.

Lees ook:

Minder vaccinaties, meer doden. Waarom zwart Amerika zwaarder lijdt onder de pandemie

Amerika kijkt reikhalzend uit naar het moment dat vaccinaties de coronapandemie eronder krijgen. Zwarte Amerikanen zijn daarbij hekkensluiter. Dat komt doordat ze armer zijn. En door hun wantrouwen tegen de autoriteiten – vooral die in witte jassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden