Hongkong

Geschreeuw in parlement maakt Hongkongse bestuurder Carrie Lam het spreken onmogelijk

Carrie Lam (in roze) verlaat onverrichter zake het parlement, uitgejoeld door parlementariërs.  Beeld AFP
Carrie Lam (in roze) verlaat onverrichter zake het parlement, uitgejoeld door parlementariërs.Beeld AFP

Het protest in Hongkong klinkt nu ook door in het parlement van de stad. Parlementariër Lam Cheuk Ting legt uit waarom hij vindt dat de hoogste bestuurder moet aftreden.

Eefje Rammeloo

Demonstranten die borden omhooghouden met de beeltenis van Hongkongs chief executive Carrie Lam aan wier handen bloed kleeft. Plaats van het protest was nu eens niet de straat, maar de vergaderzaal van de LegCo, de volksvertegenwoordiging van Hongkong. Lam probeerde te doen alsof ze de borden niet zag, maar ze maakte de woede van de bevolking nog nooit van zo dichtbij mee.

Woensdagochtend zou Lam haar jaarlijkse toespraak geven. De Pan-Democratische Partij zag haar kans schoon om de leider te wijzen op de vijf eisen van de democratische beweging. Lam Cheuk Ting (geen familie) was een van de parlementariërs die de slogan ‘vijf eisen, niet één minder’ projecteerde op de muur achter Carrie Lam. “Ik verwachtte niet dat de vergadering zo snel afgeblazen zou worden”, zegt hij aan de telefoon.

Irritatie

Met zijn partijgenoten schreeuwde Lam dat de bestuursvrouw af moet treden. Door het kabaal kon zij haar toespraak niet houden, ze zette die later op internet. Veel indruk maken haar woorden niet. Activist Joshua Wong reageerde verontwaardigd op Twitter. ‘Niet alleen klopt ze zichzelf op de borst om de inzet voor mensenrechten en vrijheden van Hongkong, ze gaat ook volledig voorbij aan het jongerenbeleid’, meent Wong. ‘In haar hoofd is de jeugd niet van belang voor de maatschappij.’

Ondertussen moeten de activisten wel oppassen dat de publieke opinie niet omslaat. Het overgrote deel van de bevolking steunt de demonstranten nog, vooral omdat ze woedend is over het agressieve politieoptreden. Maar steeds vaker klinkt nu ook irritatie vanwege vandalisme door activisten. Parlementariër Lam roept de activisten die de straat op gaan op het geweld dat ze gebruiken ‘wat te verminderen’. Dat geldt wat hem betreft ook voor de politie.

Politieke crisis

De parlementariër is overtuigd dat Carrie Lam zal aftreden. “Deze politieke crisis komt door haar. Peking kan haar niet langer tolereren, maar dit is geen goed moment om haar te vervangen.” Een van de redenen is dat Hongkong zich voorbereidt op districtsverkiezingen, volgende maand.

Lam Cheuk Ting is tevreden dat er veel media-aandacht is voor de actie in het parlement. Een mooie opsteker is de Freedom and Democracy Act, die het Amerikaanse Lagerhuis dinsdag aannam. De VS willen jaarlijks gaan controleren of Hongkong zijn speciale economische positie nog wel verdient. Als Peking te veel druk uitoefent op Hongkong, heeft dat gevolgen. “Het is goed te weten dat we niet alleen vechten.”

Hypocriet

De wet gaat pas in als president Donald Trump zijn handtekening zet, maar woordvoerder Geng Shuang kondigde in Peking alvast ‘harde tegenmaatregelen’ aan. Hij noemt de wet ‘hypocriet’. “De situatie in Hongkong heeft niets te maken met mensenrechten of democratie. Het gaat erom dat er een eind komt aan het geweld, er weer orde komt en de rechtstaat wordt beschermd.”

Xi Jinping noemt de protesten in Hongkong een binnenlandse aangelegenheid. Wie China probeert op te splitsen zal zwaar boeten, zei hij eerder deze week. Maar volgens activist Joshua Wong heeft Xi de protesten ‘verkeerd geïnterpreteerd’. Dat de Hongkongers democratie eisen, betekent niet dat ze zich van China willen afsplitsen.

Lees ook:
Pro-Peking-politica Regina Ip: In Hongkong is nu te veel geweld voor verkiezingen

Het is begrijpelijk dat de jongeren in Hongkong ontevreden zijn, zegt pro-Peking-politica Regina Ip. Maar, zegt ze, gebrek aan vrijheid is niet de oorzaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden