Kosovo

Geruzie binnen de Navo: moeten er troepen in Kosovo blijven of niet?

De Amerikaanse speciaal gezant voor de Westelijke Balkan , Richard Grenell. Beeld AFP
De Amerikaanse speciaal gezant voor de Westelijke Balkan , Richard Grenell.Beeld AFP

De VS dreigen de troepen uit Kosovo terug te halen. Het land zou zich meer moeten inzetten voor vrede met Servië. Zo zouden de importtarieven moeten worden opgeheven.

Pieternel Gruppen

Een officieel besluit om Amerikaanse militairen uit Kosovo terug te trekken ligt er niet. Maar vanuit Washington kwamen er vorige week wel verschillende hints in die richting. Zo twitterde de Republikeinse senator Paul Rand dat het tijd is ‘om onze troepen na zo veel jaren thuis te brengen’.

Zo’n 700 Amerikaanse militairen zijn in Kosovo gestationeerd als onderdeel van de Navo-missie die met ongeveer 3500 troepen de veiligheid in het land moet waarborgen. Die aanwezigheid moet worden heroverwogen, twitterde ook Rands collega David Perdue, als Kosovo zich niet genoeg inzet voor vrede. ‘Kosovo moet zijn deel doen en de importtarieven die het Servië heeft opgelegd, opheffen.’

Kosovo legde in november 2018 importtarieven van 100 procent op Servische producten op. Pristina deed dat naar eigen zeggen omdat Belgrado dwars ligt zodra Kosovo lid wil worden van een internationale organisatie. Ook eist Pristina dat Belgrado stopt met het overhalen van landen om de erkenning van Kosovo in te trekken.

Einde aan de gesprekken tussen de twee landen

De handelstarieven betekenden het einde van gesprekken die de twee landen al jaren onder auspiciën van de Europese Unie voeren. Want pas als hun relatie is genormaliseerd kunnen ze lid worden van de EU. De betrekkingen tussen de twee landen zijn al zo’n twintig jaar ernstig verstoord. Kosovo scheidde zich eind jaren negentig van Servië af en riep in 2008 de onafhankelijkheid uit. Belgrado beschouwt Kosovo nog altijd als afvallige provincie.

In een poging de kemphanen weer rond de onderhandelingstafel te krijgen, reisde de EU-buitenlandchef Josep Borrell begin dit jaar naar Pristina en Belgrado. Maar zonder veel succes. De Verenigde Staten – die de laatste jaren met argusogen hebben gevolgd hoe onder meer Rusland en China hun invloed op de Balkan uitbreiden – lijken de bemiddeling in het conflict nu naar zich toe te willen trekken.

Wat Borrell niet lukte, kreeg de Amerikaanse speciaal gezant voor de Westelijke Balkan, Richard Grenell, wel voor elkaar. Begin maart ontving hij de Servische president Aleksandar Vucic en de Kosovaarse president Hashim Thaci in het Witte Huis. Na bemiddeling van Grenell stemden Pristina en Belgrado eerder dit jaar al in met het hervatten van het vliegverkeer tussen de twee hoofdsteden. Beide sloten een contract voor toekomstige vluchten af met luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De Amerikaanse diplomaat was ook betrokken bij een deal over betere treinverbindingen en de aanleg van een snelweg tussen Belgrado en Pristina.

Maar de handelstarieven vormen nog steeds een heikel punt. Binnen Kosovo zelf voeren verschillende politici ondertussen de druk op hun regering op om ze volledig op te heffen uit angst anders Amerikaanse steun kwijt te raken. Premier Albin Kurti heeft inmiddels toegezegd dat gedeeltelijk te zullen doen, maar dat gaat Washington vooralsnog niet ver genoeg.

Lees ook:

Waar de EU haar relatie met China aftast, doet de Balkan al volop zaken

Vertegenwoordigers van de Westelijke Balkan reizen morgen niet af naar Brussel voor de EU-China-top. Hun landen zijn immers (nog) geen lid van de unie. Terwijl Brussel zijn relatie met Peking aan het aftasten is, doet de Balkan al volop zaken met China.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden