Aanslag

Geradicaliseerde jongeren planden liquidatie burgemeester van Antwerpen

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, was meermaals doelwit van bedreigingen. Zo kreeg hij politiebescherming vanwege dreigementen uit het drugsmilieu. Beeld Belga
Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, was meermaals doelwit van bedreigingen. Zo kreeg hij politiebescherming vanwege dreigementen uit het drugsmilieu.Beeld Belga

Een groep jongeren die maandag werd opgepakt bij een terreuronderzoek, zou een aanslag hebben gepland op de Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen.

Annelies Bontjes

Een groep geradicaliseerde islamitische jongeren beraamde een aanslag op de burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA). Dat schrijven de Belgische media vrijdag. Eerder deze week werden in totaal acht jongeren opgepakt in het kader van een terreuronderzoek. Er zouden ook plannen zijn om politiekantoren aan te vallen.

De groep jongeren werd al langer in de gaten gehouden door de Belgische veiligheidsdiensten. Volgens het federaal parket waren ze in korte tijd geradicaliseerd; hoe kort werd niet verduidelijkt.

Op zoek naar vuurwapens

Zo’n rap radicalisatieproces zou ‘zeldzaam’ zijn, maar tegelijkertijd wel ‘meer en meer’ voorkomen, concludeerde een woordvoerder ten overstaande van de VRT. Toen de verdachten op zoek gingen naar vuurwapens werd besloten om in te grijpen.

De Belgische justitie deelt de verdachten op in twee groepen. De Wever was doelwit in het Antwerps dossier. Maandagavond werden vijf personen aangehouden bij huiszoekingen in onder meer Merksem en Borgerhout.

Het tweede cluster centreert zich rond Brussel. Daar werden diezelfde avond op verschillende plekken drie mensen opgepakt.

Zeven van hen blijven voorlopig in de cel. Zij worden onder meer verdacht van deelname aan een terroristische organisatie, het voorbereiden van een terroristisch misdrijf en poging tot terroristische moord. De verdachten verschijnen maandag voor de raadkamer.

Hoofddoekenverbod zou motief vormen

Het federaal parket bevestigt dat het Antwerpse cluster van de terroristische groep plannen maakte om burgemeester De Wever te liquideren. “Zijn naam is in het Antwerpse onderzoek inderdaad gevallen”, aldus een woordvoerder. “Maar het is niet zo dat er al een dag en een uur was vastgelegd waarop de aanslag moest plaatsvinden. Zo concreet was het niet.”

Belgische media schrijven dat een van de motieven voor de aanslag een hoofddoekenverbod zou zijn. In Antwerpen mag het personeel van de stadsloketten geen zichtbare religieuze tekenen dragen. Het federaal parket bevestigt dit niet.

Afgehakte varkenskop op de oprit

De 52-jarige De Wever reageerde koeltjes op de verijdelde aanslagpoging op zijn persoon. “Ik ben niet ongerust geweest, ik ben het vandaag niet en ik zal het ook nooit zijn”, zei hij tegen nieuwszender VTM. “Deze keer kwam de dreiging uit islamitische hoek, een andere keer is dat uit het drugsmilieu. Het is wat het is.”

De burgemeester was in het verleden meermaals doelwit van bedreigingen. In 2012, net nadat hij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen had gewonnen, lag er een afgehakte varkenskop op zijn oprit. In 2017 werd er ’s nachts een bijl door het raam van de woning gegooid. In datzelfde jaar, en ook later, ontving hij poederbrieven. De Wever kreeg al eerder politiebescherming vanwege dreigementen uit het drugsmilieu.

De hoofdverdachten in het terreurdossier stonden al op de lijst van het Ocad, ​​het Belgische orgaan dat dreigingsanalyses maakt op basis van inlichtingen. Vrijdag stemde de ministerraad in met een wetsvoorstel om het gebruik van die lijst te verbeteren. Mensen op de Ocadlijst worden systematisch elke twee jaar gescreend en de communicatie met hulpverleners wordt verbeterd.

Lees ook:

België neemt extreemrechtse dreiging serieus: ‘Antiterreuracties kunnen keerpunt zijn’

De Belgische antiterreuracties van afgelopen dinsdag kunnen het begin vormen van een serieuzere aanpak van rechtsextremisme, aldus radicaliseringsexpert Christophe Busch.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden