Natuurbehoud

Geplande snelweg moet wijken voor deze vijgenboom, een ‘baken van Kenia's culturele en ecologische erfgoed’

De vijgenboom aan de Waiyaki-weg is zeer geliefd onder de lokale bevolking. Beeld REUTERS
De vijgenboom aan de Waiyaki-weg is zeer geliefd onder de lokale bevolking.Beeld REUTERS
Roelant Frijns

Een overwinning voor natuurorganisaties in Kenia: een zeer geliefde vijgenboom van zo'n honderd jaar oud in de hoofdstad Nairobi mag blijven staan. De twaalf meter hoge boom staat aan de Waiyakiweg in het westen van de stad en is daar verworden tot een geliefde plek.

Een groot deel van het gebied gaat echter op de schop om plaats te maken voor een vierbaanssnelweg die verkeersdrukte in de hoofdstad moet wegnemen. Het is de bedoeling dat de door Chinese firma’s gefinancierde snelweg op pilaren over de Waiyakiweg heen gaat lopen, en dus staat de boom in de weg.

Toen bekend werd dat de snelwegbouwers van plan waren de vijgenboom uit de grond te halen, mobiliseerde de buurt zich onder leiding van lokale activisten en werd er wekenlang geprotesteerd voor het behoud van de boom. Dat heeft nu zijn vruchten afgeworpen; president Uhuru Kenyatta heeft de boom per decreet verklaard tot een ‘baken van Kenia's culturele en ecologische erfgoed’ in een zogeheten ‘verklaring van instandhouding’ die de boom beschermt.

De snelwegbouwers hebben ingestemd en gaan de koers van de weg verleggen. Natuuractivist Elizabeth Wathuti, een van de initiatiefnemers van de demonstratie, noemde het besluit ‘een bewijs dat activisme werkt'.

Lees ook:

Voor veel Kenianen is de Chinese aanwezigheid een tweede ronde van koloniale overheersing

Nairobi is een typische Afrikaanse stad, met iets van internationale allure door de vele buitenlanders die er hun vakantie beginnen of werken voor ngo’s en multinationals. De laatste jaren is er ook een onontkoombare Chinese dimensie bijgekomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden