Georgische agentwet

Georgische regering kondigt terugtrekking omstreden wet aan, maar scepsis blijft

Protesten vinden plaats vlakbij het Georgische parlementsgebouw in Tbilisi. 8 maart 2023. Beeld AP
Protesten vinden plaats vlakbij het Georgische parlementsgebouw in Tbilisi. 8 maart 2023.Beeld AP

De regeringspartij in Georgië heeft donderdagochtend aangekondigd dat ze een omstreden wetsontwerp wil intrekken, na massale protesten tegen het voorstel.

Jarron Kamphorst

Onder de voorwaarden van de wet zouden ngo’s en mediaorganisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen zich als ‘buitenlands agent’ moeten registreren. Critici blijven ondanks de aankondiging sceptisch en menen dat de regering tijd probeert te winnen.

Tegenstanders vrezen dat de wet, die volgens hen is geïnspireerd op een soortgelijke wet in Rusland, kan worden gebruikt om critici van de regering het zwijgen op te leggen. Ze noemen het voorstel antidemocratisch en anti-Europees en zijn bang dat het een mogelijk EU-lidmaatschap in de weg zal staan. In oktober oordeelt de Europese Commissie over een mogelijke kandidaatstatus van Georgië. Enkele EU-kopstukken en EU-lidstaten uitten eerder deze week al hun bezorgdheid over de ontwikkeling in de Kaukasusrepubliek.

Er zijn tientallen betogers aangehouden

In de hoofdstad Tbilisi gingen daarom woensdag weer tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de plannen van de regering. Ze zwaaiden net als de dag ervoor met Europese en Georgische vlaggen en probeerden door afzettingen bij het parlementsgebouw te breken. De politie zette later op de avond en gedurende de nacht opnieuw traangas en waterkanonnen in om de menigte uit elkaar te drijven. Er zijn tientallen betogers aangehouden.

Hoewel regeringspartij Georgische Droom donderdagochtend vroeg aankondigde het wetsvoorstel in te willen trekken, zijn veel Georgiërs nog altijd sceptisch. Zij wijzen erop dat het slechts om een ‘aankondiging’ gaat en dat het wetsvoorstel nog niet daadwerkelijk is ingetrokken.

Bovendien kan een wetsontwerp volgens de parlementaire regels in Georgië niet worden ingetrokken nadat er al een eerste stemronde is geweest, zoals het geval is met dit voorstel dat afgelopen dinsdag met 76 stemmen voor en 13 tegen werd aangenomen. Mocht de regering dus werkelijk van plan zijn het wetsvoorstel terug te trekken, dan moet ze het zelf bij een tweede lezing in het parlement wegstemmen.

Een gegarandeerde pro-westerse koers

Wanneer die tweede stemronde plaatsvindt, is nog onduidelijk. Zelf hield regeringspartij ook nog een slag om de arm door in de verklaring te stellen dat zodra de rust is teruggekeerd er “beter moet worden uitgelegd waar de wet voor bedoeld is en waarom het belangrijk is om transparantie van buitenlandse invloed in ons land te waarborgen”.

Critici menen dan ook dat de regering slechts tijd wil winnen om de gemoederen in de samenleving te bedaren en het wetsvoorstel daarna alsnog door te voeren. Onder het motto eerst zien dan geloven kondigden protestorganisaties daarom kort na de verklaring van de regering aan donderdag gewoon weer de straat op te gaan. Wat hen betreft stoppen ze pas met demonstreren als Georgië een ‘gegarandeerde pro-westerse koers’ inslaat.

Lees ook:

Georgiërs protesteren massaal tegen ‘Russische wet’: ‘Onze toekomst ligt in Europa’

Duizenden Georgiërs gingen woensdag opnieuw de straat op om te protesteren tegen de invoering van een ‘Russische’ wet die ngo’s en mediaorganisaties onder vuur neemt. ‘Ik weiger toe te kijken hoe deze regering onze toekomst om zeep helpt.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden