NaschriftGeorge Jung

George Jung (1942-2021) bracht Amerika samen met Pablo Escobar aan de coke

George Jung, Amerikaan in het gevreesde Medellín-kartel. Beeld Getty Images
George Jung, Amerikaan in het gevreesde Medellín-kartel.Beeld Getty Images

‘Het ging me niet om het geld, maar om de actie’, zei drugssmokkelaar George Jung later over zijn avontuurlijke bestaan. Even probeerde hij het, een leven zonder misdaad, maar dat hield hij niet lang vol. Op 5 mei overleed hij.

George Jung zou die logeerpartij bij Pablo Escobar in Colombia niet snel vergeten. “Er werd een man naar de ranch gebracht. We zaten aan een tafel op de patio en Escobar zei ‘Excuseer me even’, liep naar hem toe, executeerde hem en kwam terug naar de tafel. Hij keek me aan en zei alleen maar: ‘Hij heeft me verraden’. Ze haalden hem weg en hij vroeg wat ik die avond zou willen eten.”

Hij besefte toen dat de leider van het Medellín-kartel een maatje te groot voor hem was, vertelde hij later aan tv-netwerk PBS. “Want ik had nooit de neiging om iemand te executeren. Maar ik ging door, ik was op de weg naar zelfvernietiging, en ik kon er niet vanaf.”

Zijn carrière als drugssmokkelaar begon in Manhattan Beach, Californië. Jung, een gesjeesde student uit Boston, leidde daar een lui leventje, dankzij marihuana die hij afwisselend rookte en dealde. Een vriend kwam langs uit Amherst, een universiteitsstadje aan de oostkust, niet ver van waar Jung opgroeide. De wiet die op tafel stond, was daar vijf keer zo duur, vertelde die. “De ­radertjes in mijn hoofd begonnen te draaien.”

Met Liz Taylor en Richard Burton naar het café

Drugssmokkel was gemakkelijk in de late jaren zestig. Eerst bracht Jung zelf partijen naar de oostkust, gewoon door een vlucht te boeken. Daarna liet hij stewardessen koffers vol meebrengen. En als het zo makkelijk ging, waarom dan niet zelf in Mexico leveranciers zoeken en de marihuana in kleine vliegtuigjes naar de Verenigde Staten halen?

Als hoofdkwartier daar koos hij Puerto Vallarta – hij was er de buurman van Liz Taylor en Richard Burton, met wie hij regelmatig naar het café ging. Zijn carrière in de misdaad leek even een knak te krijgen toen hij in 1974 in Chicago werd aangehouden met de kofferbak van zijn auto vol marihuana. Hij werd tot vier jaar cel veroordeeld. Maar in de gevangenis kreeg hij Carlos Lehder als celgenoot, een Colombiaan. Die vertelde hem over een andere drug, met een veel groter verschil tussen inkoop- en straatwaarde: ­cocaïne.

Coke snuiven was destijds in de VS nog ongebruikelijk, maar daar brachten Lehder en Jung ­nadat ze vrij kwamen verandering in. Zij verzorgden de logistiek, Pablo Escobar het product.

Er werd voor miljarden aan coke vervoerd, maar aan hun ­samenwerking kwam een eind. Lehder kon het zonder Jung wel af, vond hij. Van zijn kant vond Jung dat Lehder en Escobar te veel wilden. Ze namen praktisch bezit van een eiland in de Bahama’s, om van daar drugsvluchten naar de oostkust te maken. Op de radar bleven die verscholen tussen honderden andere vliegtuigjes die rijke Amerikanen na het weekeinde weer naar huis brachten.

Bedelven onder de cocaïne

Volgens Jung droomde Lehder ervan het hele Centraal-Amerikaanse land Belize onder controle te krijgen. En Escobar wilde de VS destabiliseren door het land te ­bedelven onder de cocaïne. Toen Jung in 1987 gearresteerd werd, en hoorde dat de ook gepakte Lehder informatie over hem en het Medellín-kartel wilde geven in ruil voor zijn vrijheid, was hij hem voor. Na toestemming aan Escobar te hebben gevraagd, vertelde hij alles wat hij van Lehder wist, en kwam zelf vrij.

Hij probeerde een leven zonder misdaad, maar dat hield hij niet lang vol. Hij ging weer marihuana smokkelen, werd in 1994 gearresteerd en veroordeeld tot zestig jaar gevangenisstraf. Een paar jaar na die veroordeling kreeg Jung in zijn cel bezoek van een filmster: Johnny Depp. Er was een boek over zijn leven verschenen, daarvan werd een film gemaakt met dezelfde titel, Blow. Depp, die de hoofdrol zou spelen, wilde zien hoe Jung liep en praatte. Jung vond de film heel geslaagd.

In 2017 kwam hij vrij en keerde terug naar Weymouth, de stad bij Boston waar hij opgroeide. Daar vertelde hij in interviews, en in een documentaire, opgewekt en zonder veel schuldgevoel over zijn avontuurlijke leven. “Het ging me niet echt om het geld, maar om de actie. Net zoals een gokker geld alleen nodig heeft als middel om te gokken, zo waren de drugs het middel voor mij.”

George Jung werd op 6 augustus 1942 geboren in Boston en overleed op 5 mei 2021 in Weymouth, Massachusetts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden