RuslandAlchohol

‘Geniet, maar drink met mate’ dringt langzaam door in Moskou

Geheelonthouder Vladimir Poetin drinkt enkel af een toe een ceremonieel glas champagne. Beeld AP
Geheelonthouder Vladimir Poetin drinkt enkel af een toe een ceremonieel glas champagne.Beeld AP
Jarron Kamphorst

Wodka is het smeermiddel van de Russische samenleving. Althans, als je de verhalen mag geloven. In de Russische literatuur speelt het lokale levenselixer een prominente rol en volgen de personages die in een delirium over straat zwalken elkaar in rap tempo op.

Tolstoj, Gogol, Tsjechov, en niet te vergeten het alcoholistische meesterwerk van Jerofejev met de veelzeggende titel Moskou op sterk water, zijn doordrenkt met wodka en zichzelf bijna dood drinkende mannen.

En niet alleen in fictie weergalmt het cliché van de dronken Rus. Ook in het echte leven bleek het meer dan eens realiteit. De beelden van een straalbezopen president Jeltsin die naast bondskanselier Kohl in Berlijn een orkest staat te dirigeren, doen het op het internet nog altijd goed.

Dronk een Rus in 2005 bijna 19 liter pure alcohol per jaar, elf jaar later is dat nog geen 12 liter

Toch lijkt ook in Moskou de betekenis van ‘geniet, maar drink met mate’ langzaam maar zeker door te dringen. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie is de alcoholconsumptie in Rusland tussen 2003 en 2016 maar liefst 43 procent gedaald. Dronk de gemiddelde Rus in 2005 nog bijna negentien liter pure alcohol per jaar, elf jaar later is dat nog geen twaalf liter.

Dat de Russen hun wodkaatje massaal laten staan, komt volgens de WHO door effectief regeringsbeleid. Onder Poetin werd de wijdverbreide Russische alcoholzucht sterk aan banden gelegd. Zo mogen winkels na elf uur ’s avonds geen alcohol meer verkopen en is gedistilleerde drank duurder geworden.

Poetin zelf is bovendien hardnekkig geheelonthouder. Op een ceremonieel glas champagne na, drinkt de president geen druppel. Of de literaire personages zijn voorbeeld voortaan zullen volgen, valt nog te bezien, maar in de echte wereld gaat het hoe dan ook de gematigde kant op.

Lees ook:
90.000 flessen wodka van Kim Jong-un blijven steken in Rotterdam

De douane in Rotterdamse haven heeft een container met 90.000 flessen wodka onderschept. De flessen waren hoogstwaarschijnlijk bestemd voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden