Libië

Generaal Haftar probeert weer Tripoli in te nemen

Krijgsheer Khalifa Haftar Beeld AP
Krijgsheer Khalifa HaftarBeeld AP

Er wordt opnieuw zwaar gevochten bij de hoofdstad Tripoli. Volgens de regering strijden ook Russische huurlingen mee.

In het Noord-Afrikaanse Libië zijn afgelopen weekend bij de hoofdstad Tripoli opnieuw hevige gevechten uitgebroken tussen milities gelieerd aan de centrale regering en strijders van krijgsheer Khalifa Haftar. Generaal Haftar kondigde afgelopen week aan dat zijn troepen zouden beginnen aan de ‘eindstrijd’ om Tripoli. Zijn strijders begonnen acht maanden geleden een offensief om de hoofdstad te veroveren op de regering, die door de Verenigde Naties wordt gesteund.

Het Libische Nationale Leger, de strijdgroep van Haftar, meldt bij de gevechten om Tripoli een drone van Turkse makelij te hebben neergehaald. Ook zouden luchtaanvallen zijn uitgevoerd op hangars met drones van Turkse herkomst op een basis bij de stad Misrata, en zou de plaats al-Tawghaar ten zuiden van de hoofdstad zijn ingenomen, iets dat door de centrale regering wordt ontkend.

Allerlei landen leveren wapens aan de strijdende partijen

In de chaos na de gewelddadige verdrijving van dictator Muammar Kadafi in 2011, waarbij Kadafi omkwam, is Libië opgedeeld geraakt in twee kampen. In Tripoli zetelt de zwakke, internationaal erkende regering. In het oosten maken generaal Haftar en zijn mensen de dienst uit.

Hoewel een VN-wapenembargo geldt, leveren allerlei landen wapens aan de strijdende partijen. Italië, Turkije en Qatar steunen de centrale ­regering. Frankrijk, Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten helpen Haftar. Volgens de Libische ­regering en Amerikaanse functionarissen vechten aan de zijde van Haftar ook huurlingen mee van het Russische bedrijf Wagner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden