Lancering van de Chinese raket Lange Mars 5B op 29 april van dit jaar, op het eiland Hainan.  Beeld AFP
Lancering van de Chinese raket Lange Mars 5B op 29 april van dit jaar, op het eiland Hainan.Beeld AFP

Chinese raket

Gelukkig, niemand is getroffen door de Chinese raket

Werd u zondagochtend ook wakker zonder brokstukken van een raket in uw tuin of op het balkon? Dat moet een opluchting zijn geweest, niet alleen voor de lezers van Trouw, maar voor de gehele wereldbevolking. Voor zover bekend hebben de resten van de Chinese raket niets of niemand geraakt, hooguit zijn een paar vissen in de Indische Oceaan iets ten westen van de Malediven flink geschrokken.

Dagenlang werd er met spanning uitgekeken waar de Lange Mars 5B zou neerkomen. Het was wel duidelijk dat de raket, genoemd naar de historische omtrekkende beweging van de Chinese communisten in de jaren dertig van de vorige eeuw, niet geheel zou verbranden in de atmosfeer. In een ruime zone over de hele aardbol konden brokstukken terechtkomen.

In de gevarenzone

Nu lag Nederland net ten noorden van dat gebied, dus ongerustheid hier was overdreven. Maar Zuid-Europa, Afrika, Arabië, Zuid- en Zuidoost-Azië, Australië, de Verenigde Staten en Midden- en Zuid-Amerika lagen in de gevarenzone. Dat is de Chinezen ook verweten, onder meer door de Amerikaanse ruimte-organisatie Nasa. “Het is duidelijk dat China faalt in het voldoen aan verantwoordelijke standaarden als het gaat om ruimtepuin”, zei Nasa-bestuurder Bill Nelson.

China vond de ophef maar overdreven, want de kans dat de Lange Mars bewoond gebied zou treffen was toch maar klein? Oceanen, woestijnen en andere onbewoonde gebieden vormen immers een veel groter deel van het aardoppervlak.

Daar denken de inwoners van Ivoorkust wellicht anders over. Amper een jaar geleden stortten brokstukken van een vorige Lange Mars 5B neer in dat West-Afrikaanse land. Geen kleine fragmenten, maar onder meer een meterslange kabelgoot. Gelukkig vielen er geen gewonden.

Nasa weet ook wat de risico’s zijn, in 1979 vielen brokstukken van het ruimtestation Skylab neer in Australië. Sindsdien worden de raketten en ruimtestations meestal zo ontwikkeld dat ze bij terugkeer geheel verbranden.

Lees ook:

Met nieuwe raket vestigt China zijn naam als ruimtevaartgigant

Nam een reus op aarde in de ruimte voorheen nog slechts kleine stappen, vandaag vestigde China dan toch zijn naam als belangrijke speler in de ruimtevaart. China hoopt Europa en Amerika in te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden