Vreemd voorwerp

Geheimzinnige ijzeren bal spoelt aan op Japans strand

Leden van de explosieve opruimingsdiensten in Japan gaan de grote ijzerbal onderzoeken. 
 Beeld  twitter NHK
Leden van de explosieve opruimingsdiensten in Japan gaan de grote ijzerbal onderzoeken.Beeld twitter NHK
Erik van Zwam

Een mysterieuze grote ijzeren bal die is aangespoeld op het strand zorgt voor commotie in Japan. Op sociale media wordt driftig gespeculeerd over wat het is. Het ronde gevaarte van anderhalve meter doorsnee zou voor spionagedoeleinden worden gebruikt door China of Noord-Korea. Of misschien is het toch een neergestorte Ufo. Er wordt zelfs beweerd dat het een drakenbal is uit de bekende mangaserie Dragon Ball Z.

De bal werd door een wandelaar ontdekt op het op het Enshu-strand in de stad Hamamatsu, op 200 kilometer afstand van Tokio. De politie zette onmiddellijk de omgeving af. De bal is door de explosieve opruimingsdienst onderzocht met een röntgenapparaat. Conclusie: er zitten geen explosieven in en de bal is hol. Het gevaarte is inmiddels in beslag genomen. Foto’s zijn naar leger- en politieonderdelen gestuurd met de vraag of iemand weet wat het is. Waarschijnlijk is het een grote boei om boten op zee aan af te meren, maar zeker is dat niet.

Lees ook:

De eerste militaire ballon werd ingezet tegen de Nederlanders.

De afstanden stonden een echte militaire aanval van Japan op de VS in de weg. Het verloop van de strijd was er ook niet naar. Dat Japan tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn toevlucht zocht tot ballonnen met bommen moet dan ook vooral worden gezien als een wanhoopspoging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden