Kroning Charles III
Geen omstreden koloniale diamant in kroon Camilla – of toch wel?
De Britse koningin-gemalin Camilla zal bij de kroning van haar man, koning Charles III, een gerecyclede kroon dragen. Dat maakte Buckingham Palace vorige week bekend. Camilla zal de kroon dragen die in 1911 werd vervaardigd voor de kroning van koningin Mary, vrouw van koning George V.
“Het is de eerste keer in de recente geschiedenis dat een bestaande kroon wordt hergebruikt voor de kroning van een gemalin”, schrijft het Britse paleis op zijn website. De keuze is gemaakt ‘in het belang van duurzaamheid en efficiëntie’.
De Koh-i-noor
Wel wordt de kroon uit 1911 aangepast. Want het is volgens Buckingham Palace traditie dat op de kroon juwelen worden aangebracht die ‘de individuele stijl van de gemalin weerspiegelen’. In dat kader wordt overigens een replica van de omstreden Koh-i-noor diamant er juist vanaf gehaald. De Koh-i-noor is namelijk nogal controversieel, schrijft de Britse krant The Guardian, ‘vanwege de omstandigheden waarin hij werd verworven en door wat hij is gaan symboliseren’.
De diamant, een van de meest waardevolle ter wereld, werd zo’n 175 jaar geleden door de Britten meegenomen uit India. Hij zou aan hen zijn geschonken. Maar Indiase activisten nemen die uitleg met een korreltje zout. Al accepteerde de Indiase regering dit verhaal in 2016 uiteindelijk wel, nadat zij tientallen jaren daarvoor tevergeefs pogingen had ondernomen de diamant terug te krijgen.
Extra pijnlijk is dat het Britse vorstenhuis tot op de dag van vandaag geen excuses heeft aangeboden voor de Britse koloniale wandaden. Al heeft koning Charles III wel aangegeven dat ‘bepaalde elementen’ van de Britse geschiedenis hem ‘diep verdriet’ doen.
Diamanten als eerbetoon
Het is dus begrijpelijk dat Camilla heeft besloten de omstreden Koh-i-noor uit haar kroon te verwijderen. Opvallend is alleen wel dat zij de diamanten Cullinan III, IV en V juist in de gerecyclede kroon laat zetten. Die diamanten vormen een eerbetoon aan haar vorig jaar overleden schoonmoeder Elizabeth II. De Queen droeg ze vaak als broches. Deze drie edelstenen zijn – net als de Cullinan I (verwerkt in de Britse koninklijke scepter en 375 miljoen euro waard) en de Cullinan II (deel van de Britse Keizerlijke Staatskroon) – op hun beurt ‘verworven’ tijdens de Britse kolonisatie in Zuid-Afrika.
Keurig aangekocht, is de Britse uitleg, van een private mijn. Maar wel degelijk gevonden in grond die kolonisatoren van de oorspronkelijke bevolking hadden afgepakt, stellen Zuid-Afrikaanse activisten.
Lees ook:
De geschiedenis van koh-i-noor, ’s werelds bekendste diamant.
De diamant is altijd het symbool geweest van macht, eeuwige glorie én verdoemenis.