Explosie Beiroet

Geen geld voor de Libanese economie zonder hervorming

null Beeld

Hoewel de internationale gemeenschap voor bijna 300 miljoen dollar aan noodhulp heeft beloofd voor ­Libanon, zal structurele hulp voor het opbouwen van de Libanese economie er alleen komen als de Libanese regering hervormingen doorvoert. Verschillende internationale leiders, onder wie de Duitse minister van buitenlandse zaken, benadrukten dat een nieuw te vormen regering in Libanon meer zal moeten doen om corruptie tegen te gaan.

Ook voordat een explosie vorige week dinsdag grote delen van de Libanese hoofdstad Beiroet verwoestte, kampte het land met grote problemen, niet in de laatste plaats de economische crisis en de hyperinflatie. Om de ingestorte economie weer op te bouwen is volgens de meeste schattingen zeker 30 miljard dollar nodig. Geld dat de internationale gemeenschap alleen beschikbaar wil stellen als de Libanese overheid hervormingen doorvoert die corruptie en zelfverrijking tegengaan. Die hervormingen komen tot nu toe maar moeizaam van de grond. Onderhandelingen tussen Libanon en het Internationaal Monetair Fonds over een reddingsplan, die in mei begonnen, werden na enkele weken alweer stilgelegd, ­omdat maar weinig vooruitgang kon worden geboekt.

Nu de regering van premier Diab is opgestapt onder druk van woedende demonstranten, vrezen velen dat die hervormingen nog langer op zich zullen laten wachten. Internationale leiders benadrukten dan ook dat het belangrijk is dat Libanon snel een daadkrachtige nieuwe regering krijgt. Tijdens een bezoek aan de getroffen haven in Beiroet zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Heiko Maas: “De internationale gemeenschap is klaar om te investeren, maar heeft zekerheden nodig voor ­deze investeringen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden