Uitspraak
Geen celstraffen voor fatale ontgroening student Sanda Dia. ‘Mensonterend, maar ook een ongeluk’
De dodelijke ontgroening van Sanda Dia was mensonterend maar ook een ongeluk, oordeelde het Hof van beroep in Antwerpen vrijdag. Geen van de Reuzegommers moet naar de gevangenis.
Ze hadden beter moeten weten, ze hadden voorzichtiger moeten zijn. Maar er was geen sprake van opzet bij de leden van de Leuvense studentenclub Reuzegom die betrokken waren bij de ontgroening die Sanda Dia niet overleefde. Tot dat oordeel kwam het Antwerpse Hof van beroep vrijdag. Achttien ex-Reuzegommers werden veroordeeld tot werkstraffen van tweehonderd tot driehonderd uur en een schadevergoeding. Het Openbaar Ministerie had straffen tot ruim vier jaar cel geëist.
De destijds twintigjarige Senegalees-Belgische student Sanda Dia overleed na een vernederende ontgroening in december 2018. Drie dagen van ontberingen werden in de rechtbank teruggebracht tot één centrale vraag: wie dwong Dia de grote hoeveelheid zoute visolie te drinken die hem fataal werd? Het was de zwaarste aanklacht, maar juist die vraag bleef vrijdag onbeantwoord. Bovendien waren de beklaagden er niet van op de hoogte dat visolie een schadelijke stof is, zo staat in het vonnis, en dus waren ze niet schuldig aan moord of doodslag.
Schuldig aan ‘mensonterende behandeling’ en ‘onopzettelijke doding’
De Reuzegommers werden tevens vrijgesproken van ‘schuldig verzuim’ (nalatigheid). “De verdachten hebben Sanda Dia uit de put gehaald en verwarmd. Er is nooit bewust hulp geweigerd”, aldus het hof. Dat de hulp te laat kwam, doet daar volgens de rechter niets aan af. Wel zijn de beklaagden schuldig bevonden aan ‘mensonterende behandeling’ en ‘onopzettelijke doding’.
Op sociale media is woedend gereageerd op het vonnis, volgens de Belgische krant De Morgen ‘het mildst mogelijke scenario’. “Dit is de waanzin voorbij”, schrijft Kenny Van Minsel, destijds voorzitter van de Leuvense studentenkoepel Loko. “Justice for Sanda is vier jaar later ver te zoeken.” “Met deze straffen is het moeilijk om wat er is gebeurd een plaats te geven”, zegt politicus Raoul Hedebouw (PVDA). In Antwerpen, Leuven en Brussel staan de komende dagen protestmarsen gepland.
De waarheid achterhalen
Dia’s familie zag er op beelden uit de rechtbank verslagen uit. “Het zal nooit genoeg zijn, maar er is recht gesproken”, reageerde advocaat Sven Mary namens hen. Tijdens het proces had de familie gezegd niet uit te zijn op gevangenisstraf maar op het achterhalen van de waarheid. “Het is moeilijk dat niemand schuldig is aan het toedienen van de gifstof, de visolie. Dat zal nu een goed bewaard geheim blijven en het is moeilijk om daar mee om te gaan.”
Bij de advocaten van de veroordeelden heerst tevredenheid. Hoewel er op eerdere zittingen excuses en tranen waren bij de Reuzegommers, hadden de meesten gepleit voor gedeeltelijke of volledige vrijspraak. Hun advocaten noemen het vonnis ‘evenwichtig’ en ‘rechtvaardig’. De advocaat van een van de veroordeelden vatte de stemming onder de ex-Reuzegommers samen. “Er is geen hoera-gevoel, maar dit voelt aan als heel juist. Iedereen kan nu verder met zijn leven.”
Lees ook:
Speelden racistische motieven een rol bij de ontgroeningsdood van Sanda Dia?
In België komt naar verwachting vrijdag een einde aan de rechtszaak rondom Sanda Dia, de student die in 2018 overleed bij de ontgroening van een Leuvense studentenclub. Wat gebeurde er met hem?