Gasleiding

Gasprijzen stijgen na uitspraken Duitse minister over Nord Stream 2

De Duitse bondsminister van buitenlandse zaken Annalena Baerbock (rechts) beantwoordt vragen van journalisten.  Beeld AFP
De Duitse bondsminister van buitenlandse zaken Annalena Baerbock (rechts) beantwoordt vragen van journalisten.Beeld AFP

Als Rusland zich niet aan de afspraken houdt, dan is de nieuwe Duitse minister van buitenlandse zaken Annalena Baerbock ook niet zomaar van plan om de bijna voltooide gasleiding Nord Stream 2, die gas direct van Rusland naar Duitsland brengt, in gebruik te nemen.

Seije Slager

De uitspraken van de minister, op zondagavond op de Duitse televisie gedaan, hadden op maandag direct invloed op de Europese gasprijzen.

Op de Nederlandse gasbeurs TTF, de grootste van Europa, steeg de prijs van een megawattuur met 10 procent tot 116 euro, en bleef de rest van de dag rond dat niveau schommelen. Helemaal uit het niets kwamen de prijsstijgingen ook weer niet: ook vorige week waren de prijzen flink gestegen. De aanhoudende spanningen tussen Rusland en Oekraïne hebben hun weerslag op de prijzen, al is het record van oktober, 162 euro, nog niet in zicht.

Baerbock noemde de troepenopbouw van Rusland op de Oekraïense grens ook een ‘factor’ in het besluit om Nord Stream 2 straks al dan niet open te gooien. Het project zou volgens haar ook niet aan bepaalde EU-regels voldoen.

De gasleiding is omstreden, omdat het Oekraïne van een strategisch voordeel berooft ten opzichte van Rusland, dat nu zijn gas nog via Oekraïne naar Europa moet sturen. Amerika is fel tegen. Ook de Groenen, de partij van Baerbock, waren altijd tegen het project. Dat geniet verder brede steun in de Duitse politiek, dus het is de vraag of Baerbocks harde woorden ook tot daden leiden.

Rusland zegt dat het met de EU werkt om aan alle eisen te voldoen.

Lees ook:

Vertraging van de Nord Stream 2 doet de gasprijs verder stijgen

Opnieuw loopt de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 vertraging op. De Duitse toezichthouder geeft voorlopig nog geen goedkeuring af voor het energieproject.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden