Europa
Gas uit Azerbeidzjan moet wegvallen Russische leveringen deels opvangen
Het gasakkoord met Bakoe volgt op het aanstaande wegvallen van Russisch gas. EU-commissievoorzitter Von der Leyen noemt Azerbeidzjan een ‘betrouwbare energieleverancier’.
De gasimport vanuit Azerbeidzjan naar de landen van de Europese Unie moet binnen vijf jaar zijn verdubbeld naar twintig miljard kubieke meter. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft daarover in Bakoe een principeakkoord (‘memorandum van overeenstemming’) ondertekend met de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliev.
Het Azerbeidzjaanse aardgas, dat door een zuidelijke pijpleiding (via Georgië en Turkije) de EU binnenstroomt, moet voor een deel in de plaats komen van de import uit Rusland. Vorig jaar bedroeg de gasimport uit het Kaukasus-land 8,1 miljard kubieke meter. Dat zou dit jaar al moeten stijgen naar 12 miljard.
Betrouwbaar
“De EU wendt zich tot betrouwbare energieleveranciers”, aldus Von der Leyen in Bakoe. “Azerbeidzjan is daar een van.” Beide partijen hebben ook afgesproken om de uitstoot van het schadelijke broeikasgas methaan bij de levering binnen de perken te houden. Ook wordt Azerbeidzjan aangemoedigd om meer werk te maken van hernieuwbare energiebronnen. “Geleidelijk zal Azerbeidzjan zich ontwikkelen van een aanbieder van fossiele brandstoffen tot een hernieuwde-energie-partner”, zei Von der Leyen.
Critici wijzen op de autocratische manier waarop het land al sinds 1993 wordt geregeerd door de Aliev-familie, eerst door vader Haidar, nu door zijn zoon.
De import van Russisch gas door de EU bedroeg vorig jaar ongeveer 155 miljard kubieke meter. Het aardgas uit Azerbeidzjan zal die invoer dus maar voor een klein deel kunnen vervangen. Andere alternatieve leveranciers zijn onder meer Noorwegen, Algerije, Qatar en de Verenigde Staten.
Wapenleveranties
Intussen hebben de EU-ministers van buitenlandse zaken maandag een akkoord bereikt over een aanscherping van de sancties tegen Rusland. Het is niet echt een nieuw pakket; meer een onderhoudsbeurt van de eerdere zes pakketten, inclusief het afsluiten van ontsnappingsroutes. Het enige nieuwe is een importverbod van Russisch goud, al geldt dat alleen voor bepaalde ruwe producten en niet voor gouden sieraden.
Het meest concrete besluit van de ministersvergadering (waarbij minister Wopke Hoekstra overigens verstek liet gaan, hij is al met vakantie) is dat er opnieuw een half miljard euro aan EU-fondsen wordt vrijgemaakt voor de levering van wapens aan Oekraïne. Daarmee komt het totaal op 2,5 miljard euro.
De wapenleveranties zelf worden niet gedaan door de EU maar rechtstreeks door de individuele lidstaten zelf. Zij kunnen de kosten daarvan vervolgens declareren in Brussel.
Verder besteedden de ministers aandacht aan de strijd tegen desinformatie in de oorlog. Hun voorzitter, EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell, probeerde na afloop het nepnieuws te ontkrachten dat de olieprijzen zo hoog zijn vanwege de EU-sancties tegen Rusland. Hij liet een grafiek zien waaruit blijkt dat die prijzen al voor de oorlog sterk stegen en sinds het afkondigen van een gedeeltelijke EU-olieboycot, eind mei, juist weer een dalende lijn vertonen.
Lees ook:
Wat ging er vooraf aan de halfbakken olieboycot van de Europese Unie?
Het EU-akkoord over een aanstaande boycot van Russische olie werd eind mei in Brussel met de nodige opluchting onthaald. Maar was dit wel dat gehoopte toonbeeld van eensgezindheid? Wat ging eraan vooraf?
EU ziet machteloos toe hoe oosterburen afglijden
Het optimisme is ver te zoeken op een top in Brussel tussen de EU en zes zeer uiteenlopende ex-Sovjet-staten.