null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Rondje EuropaSpanje

Gas besparen deze winter? Kom naar de Canarische Eilanden

Jurriaan van Eerten

Als je kunt kiezen deze winter, wat zou je liever doen? Een aantal maanden in een Duitse stad doorbrengen met de verwarming op de hoogste stand, waarbij de gasrekening zo snel stijgt dat het voelt of je de kachel opstookt met eurobiljetten, of toch liever op een Spaans eiland verblijven, waar je dagelijks op het strand kan liggen?

Voor de meeste mensen is die keuze snel gemaakt, dachten de Canarische Eilanden. Daarom zijn zij een reclamecampagne begonnen om Duitse toeristen te lokken, met de boodschap dat zij geld kunnen besparen door op de eilanden te overwinteren.

De campagne loopt drie weken lang op Duitse sociale media en is gericht op het silver plus-publiek: 55-plussers. Het is een groep die volgens het toerismebureau van de eilandengroep “zowel de tijd als financiële mogelijkheden” bezit om een langere periode op vakantie te gaan.

Daarbij gaat het dan vooral om mensen die sowieso al interesse hebben om naar een van de eilanden te komen, jaarlijks doen bijna drie miljoen Duitse toeristen dat al. De besparing in energiekosten zou potentiële reizigers over de drempel helpen om een reis te boeken of een al gepland verblijf te verlengen.

De Duitse senioren blijven gemiddeld vijftig dagen op de Canarische Eilanden en laten in die bijna twee maanden buiten hun reis- en verblijfskosten nog eens drieduizend euro rollen. Ze maken tijdens hun verblijf meestal veel tripjes, waarbij ze geld uitgeven in lokale eettentjes, in musea en op marktjes.

Voor de eilandbewoners levert dat veel meer op dan de resort-toeristen en andere reguliere vakantiegangers, die het grootste deel van hun vakantiebudget uitgeven aan reis en hotel.

De op Duitsers gerichte campagne van de Canarische Eilanden is het begin van een veel grotere internationale campagne die in oktober zal worden uitgebreid naar meerdere Europese landen. Hierbij wordt een bedrag van ruim tien miljoen euro geïnvesteerd in verschillende campagnes om oudere Europeanen naar het zuiden te krijgen. Op die manier hoopt de Europese Unie te voorkomen dat gastekorten ontstaan, nu Rusland als leveringspartner onbetrouwbaar is sinds de Oekraïne-invasie.

Want elk huis dat niet verwarmd hoeft te worden, betekent meer gas in de opslag en dus een langere adem voor de hele Europese Unie. Terwijl de bewoners intussen op een eilandengroep kunnen verblijven waar de gemiddelde temperatuur de hele winter door zo rondom de twintig graden schommelt. Zoals de Canarische Eilanden het zelf stellen: een winter op de eilanden, waar wacht je nog op?

Lees ook:

‘Energiekloof’ verdeelt groene elite en achterblijvers

Armere huishoudens worden nauwelijks bereikt met overheidsmaatregelen die de energietransitie moeten stimuleren. Daardoor gaapt er nu een kloof tussen de groene elite en achterblijvers.

Von der Leyen heeft spijt van de keuzes die Europa maakte, maar belooft beterschap

De Europese Commissie kijkt vol berouw terug op de afgelopen decennia, die hebben geleid tot de huidige crisis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden