Beeld Trouw

Column Bas den Hond

Gaat Tulsi Gabbard het volgend jaar voor de Democratische kandidaat verpesten?

Een van de kandidaten voor de Democratische nominatie voor president is ontmaskerd als Russische agente! Door niemand minder dan Vladimir Poetins vorige slachtoffer, Hillary Clinton!

Dat lijkt allemaal mee te vallen nu het stof is neergedaald van de ruzie die opeens tussen die twee uitbrak. Maar het is duidelijk dat de Amerikaanse politiek en media op scherp staan. Want dat de Russen graag weer spelbrekers zouden zijn, dat staat vast.

De rel begon met een opmerking van Clinton in een podcast, ‘Campaign HQ with David Plouffe’. Tegen Plouffe, die de succesvolle campagne van Barack Obama in 2008 leidde, zei ze dat de Republikeinen willen regelen dat iemand zich buiten de gevestigde partijen om kandidaat stelt voor de verkiezingen in november 2020. Iemand die zoveel stemmen weghaalt bij de Democratische kandidaat dat Donald Trump de verkiezingen weer wint. “En ik doe geen voorspellingen, maar ik denk dat ze hun oog hebben laten vallen op iemand die nu in de Democratische voorverkiezingen meedoet, ze stomen haar klaar om die derde-partijkandidaat te zijn. Ze is de favoriet van de Russen. Die hebben een heleboel sites en bots en andere manieren om haar te steunen tot nu toe.”

Dat zette natuurlijk de speculaties in gang. Van de 18 Democraten die serieus hun best doen de Democratische uitdager van Donald Trump te worden, zijn er vijf vrouw: Elisabeth Warren, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Marianne Williamson en Tulsi Gabbard. En daarvan kan zich er één inderdaad over bijzondere aandacht in Rusland verheugen: Tulsi Gabbard, lid van het Huis van Afgevaardigden uit Hawaii.

Uit een inventarisatie begin dit jaar van tv-netwerk NBC bleek dat zij in de Russische media bovengemiddeld veel aandacht krijgt. En ook sindsdien is aan Russische verslaggeving niet te merken dat ze met 1,3 procent onderaan bungelt in de peilingen en dat vrijwel niemand een cent geeft voor haar kansen.

Een president Gabbard in 2021 zou wel historisch zijn. Ze zou dan niet alleen de eerste vrouwelijke president zijn, maar ook de eerste die hindoe is. En de VS zouden in dat geval na Trump opnieuw een president hebben gekozen die lak heeft aan een aantal dogma’s van de Amerikaanse politiek.

Dat zie je vooral aan haar standpunten over het buitenland. In het laatste debat van de Democratische kandidaten hekelde ze een paar keer de ‘regime-verandering-oorlogen’ waar de VS telkens in verwikkeld raken, in Irak, maar volgens haar ook in Syrië. Gabbard is zelf oorlogsveteraan, ze was met de Nationale Garde van Hawaii een jaar in Irak. Ze hecht veel waarde aan haar militaire carrière – onlangs nog onderbrak ze haar campagne omdat ze als reservist twee weken moest trainen in Indonesië. Maar ze vindt, net als president Trump, dat de VS hun militairen veel te gemakkelijk naar landen sturen waar ze niets te zoeken hebben, om te vechten in conflicten waar het land geen belang bij heeft..

Een werktuig van de Russen?

Helemaal opvallend is daarbij dat Gabbard zich niet voegt in het koor van veroordelingen van de Syrische president Assad. In 2017 bezocht ze Syrië zelfs en ontmoette hem. In tegenstelling tot de Amerikaanse regering is ze er niet van overtuigd dat het Syrische leger zich schuldig heeft gemaakt aan chemische oorlogvoering tegen de opstandelingen in het land.

Gabbard is ook een van de weinige Democratische Congresleden die in het begin niet helemaal allergisch was voor president Trump. Ze is zelfs in gesprek geweest over een post in zijn kabinet.

Maar maakt haar dat een werktuig van de Russen? En zou ze bereid zijn om als zogeheten ‘derde kandidaat’ de tweestrijd tussen Republikeinen en Democraten te verstoren?

Venijnig twitterde Gabbard aan het adres van Clinton: “Dank je wel, Hillary Clinton. Jij, de koningin van de oorlogshitsers, de vleesgeworden corruptie en de personificatie van het bederf dat de Democratische Partij zo lang ziek maakt, bent eindelijk van achter het gordijn vandaan gekomen.” Volgens Gabbard werd met Clintons uitspraken duidelijk: “Deze voorverkiezing is tussen jou en mij. Verberg je niet laf achter je stromannen. Doe rechtstreeks mee met de race.”

Dat moest er nog bij komen, zullen veel Democraten verzuchten. De kandidaat die het klaarspeelde te verliezen van Donald Trump zou het nog een keer willen proberen? Wie weet, suggereerde een adviseur van Clinton. “Ze was presidentskandidaat omdat ze dacht dat ze de betere president zou zijn. Als ze dat nu nog dacht, als ze dacht dat ze de beste kans maakte om Donald Trump te verslaan, dan denk ik dat ze er lang en diep over zou nadenken.”

Maar dat Clinton werkelijk serieuze ambities heeft, is uit een zo’n waarneming niet af te leiden. Wel is duidelijk dat ze een belangrijke stem wil houden in de Democratische Partij. Regelmatig laat ze via Twitter of de media horen wat haar mening is over het nieuws van de dag. Nadat het Witte Huis een even onbeholpen als botte brief van Trump aan zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdoğan publiceerde, waarin hij hem aanspoorde ‘geen stomkop’ te zijn, verspreidde Clinton een nog wat grovere brief. Die was zogenaamd van John F. Kennedy aan de Russische leider Nikita Chroesjtsjov: “Beste president Chroesjtsjov, doe nou niet lullig. Haal die raketten weg uit Cuba.”

Digitale wapens

Dat Rusland en de VS bijna in een kernoorlog verwikkeld waren, is lang geleden. En ondanks de spanningen tussen de landen, en het afkalven van de ontwapeningsafspraken tussen beide, lijkt zo’n escalatie niet ophanden. Maar in één ding heeft Hillary Clinton wel gelijk – de Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen het ook: Rusland bestookt de VS al jaren met digitale wapens. Een waar bombardement daarmee - door hackers en ingehuurde twitteraars - kan hebben bijgedragen aan haar verlies en daarmee Donald Trump in het Witte Huis hebben gebracht. Dat zij zich daar, nog meer dan andere Democraten, druk over maakt, zij haar vergeven.

Maar verder moet het niet gaan. “Ze heeft het land en de openbare zaak grote diensten bewezen, en ik heb haar uit volle overtuiging gesteund, maar ik geloof dat het tijd is voor een andere genomineerde”, zei de vierde man van de partij in de Senaat, Dick Durbin.

En als die genomineerde nou niet Tulsi Gabbard heet, wat gaat die dan doen? Niet breken met de Democratische Partij en een partijloze kandidatuur wagen, bezweert ze. Maar ze maakt opvallende bewegingen. Donderdag was ze te gast op de pro-Trump zender Fox News, bij de presentator die op die zender het meest pro-Trump was van allemaal, Sean Hannity. Ze had daar, net als haar Republikeinse collega’s, kritiek op de geheimhouding rond het impeachment-onderzoek. Een dag later maakte ze bekend dat ze haar zetel in het Huis van Afgevaardigden niet zal verdedigen, zodat ze al haar energie kan besteden aan de race om het presidentschap. Ze mag dan maar 1,3 procent scoren in de peilingen, ze heeft een plan. De Democraten kunnen alleen maar hopen dat het hen de weg naar het Witte Huis niet verspert.

Trouw-correspondent Bas den Hond (standplaats Boston) schrijft wekelijks een column over de Amerikaanse politiek. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden