Bosbranden

G7-landen trekken 20 miljoen uit voor Amazone

Macron tijdens de G7-top. Beeld Photo News
Macron tijdens de G7-top.Beeld Photo News

De G7-landen hebben besloten om 20 miljoen euro uit te trekken voor de bestrijding van de bosbranden in de Amazone. De Franse president Emmanuel Macron zei maandag in Biarritz dat het geld voornamelijk is bedoeld voor de inzet van blusvliegtuigen.

ANP

De regenwouden in Brazilië kampen met een recordaantal natuurbranden. Macron had eerder gedreigd het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en Latijns-Amerika te blokkeren als de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, een klimaatscepticus, niet meer zou doen om de branden te bestrijden.

De landen van de G7, bestaande uit het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten, zijn ook overeengekomen om een herbebossingsprogramma te ondersteunen. Dat plan zal volgende maand bij de Verenigde Naties worden gepresenteerd.

Bolsonaro zit niet te wachten op hulp vanuit de G7. Hij ziet het idee van het opzetten van een internationaal bondgenootschap om de Amazone te redden als een aanval op de soevereiniteit van het Zuid-Amerikaanse land. “We mogen niet accepteren dat Macron en zijn ‘alliantie’ Brazilië als een kolonie beschouwt of dat de Amazone als niemandsland bestempeld wordt”, twitterde de Braziliaanse president.

“Andere staatshoofden zijn wel solidair met Brazilië en hebben respect voor de soevereiniteit van ons land. Zoals je mag verwachten in een beschaafde wereld”, vervolgde Bolsonaro. Hij stelt in gesprek te zijn met de president van Colombia Iván Duque Márquez over een gezamenlijk plan voor de Amazone-landen. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de onafhankelijkheid en natuurlijke grondstoffen van de landen worden beschermd.

Lees ook:

Nederland bouwt mee aan een sojaroute die de Amazone nog verder vernielt

Nederland werkt al tien jaar met Brazilië aan een snelle sojaroute dwars door de Amazone, bleek vorig jaar uit onderzoek van Trouw. ‘Duurzaamheid’ is een kernbegrip bij dit enorme infrastructuurproject, volgens ettelijke documenten die onderzoeksplatform Investico in handen kreeg. Maar daar blijkt in de praktijk weinig van. Op reis met de soja, van veld tot zeehaven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden