Verenigd Koninkrijk

Frustraties en lege schappen door brexit: ‘De problemen zullen alleen maar toenemen’

Lege schappen in een Ierse supermarkt.  Beeld AP
Lege schappen in een Ierse supermarkt.Beeld AP

Vertragingen aan de grens nemen toe, Britse artiesten zijn boos over reisbeperkingen, en er is onrust over mogelijke verslechtering van Britse arbeidsrechten.

Mocht het brexitakkoord van 24 december als doel hebben gehad de gevreesde no-dealchaos na de jaarwisseling te voorkomen, dan is die opzet faliekant mislukt. Enige strubbelingen na het definitieve Britse vertrek uit de Europese Unie waren wel verwacht. Maar de chaos en frustraties die zich nu op veel fronten voordoen, hebben weinigen zien aankomen.

De problemen doen zich vooral voor aan de Britse kant van de nieuwe handelsgrens met de EU. Maar Transport & Logistiek Nederland (TLN) ziet de vertragingen ook aan deze kant toenemen door de (douane)formaliteiten die sinds 1 januari noodzakelijk zijn.

Nu valt de ellende nog mee vanwege de lage handelsvolumes in deze tijd van het jaar. “We moeten daarom nu alles op alles zetten deze groeipijnen op te lossen, voordat het drukker wordt en de problemen alleen maar zullen toenemen”, aldus een woordvoerder van TLN tegen persbureau ANP.

Bij de im- en export van dierlijke producten gaat zowel aan Britse als aan Nederlandse kant veel mis, constateerde ondernemersvereniging Evofenedex voor handel en logistiek vrijdag. Documenten zijn vaak niet goed ingevuld of slecht vertaald.

Verscheidene Britse bewindslieden, onder wie premier Boris Johnson, spreken van ‘kinderziektes’ bij de invoering van de nieuwe regels.

Welcome to the brexit, sir, I’m sorry

Al ruim een week lang zitten Schotse vissers in de problemen omdat de voorheen soepele export van hun verse waar naar EU-landen nu op papierwerk en wachttijden stuit. Daardoor raken ze klanten kwijt.

Toen de Britse Conservatieve parlementsleider Jacob Rees-Mogg deze week in het Lagerhuis door een Schotse parlementariër met deze problemen werd geconfronteerd, antwoordde hij, met een schalkse lach: “Het belangrijkste is dat we onze vis terug hebben. Het zijn Britse vissen en ze zijn daardoor gelukkiger en beter af.”

Vorige week werd een fragment uit actualiteitenprogramma EenVandaag een grote hit op sociale media in het Verenigd Koninkrijk. Daarin neemt een douanier in Hoek van Holland de boterhammen met ham in beslag van een Britse vrachtwagenchauffeur. Zijn woorden ‘Welcome to the brexit, sir, I’m sorry’ zijn inmiddels gevleugeld geworden.

Hardcore brexiteers spreken schande van deze in hun ogen pesterige EU-bureaucratie onder het motto ‘het is maar goed dat we zijn vertrokken’. Anderen wijzen erop dat dit nu eenmaal de consequenties zijn van de harde brexit die de regering al die tijd wilde.

In Noord-Ierland doen zich bevoorradingsproblemen voor vanwege de nieuwe interne handelsgrens met Groot-Brittannië. De directeurs van grote winkelketens hebben daarover een brandbrief geschreven aan Londen.

Het belang van eerlijke concurrentie

Verder zet de ruzieachtige relatie tussen Brussel en Londen zich voort in een conflict over reisbeperkingen voor specifieke beroepsgroepen. Britse artiesten die (ijs en pandemie dienende) op tournee willen door de EU zien zich geconfronteerd met nieuwe (visum)regels en kosten, ook voor hun chauffeurs en apparatuur. De EU en het VK geven elkaar daarvan de schuld: beide partijen zeggen dat de ander tijdens de onderhandelingen niet is ingegaan op een voorstel om dit te voorkomen.

Ter verdere verslechtering van de sfeer meldde de Financial Times vrijdag dat de regering-Johnson werkt aan afschaffing van bepaalde regels over arbeidstijden. Daarmee zou de regering onder het ‘juk’ van de EU-normen vandaan willen komen.

De EU heeft in de brexitonderhandelingen steeds gehamerd op het belang van eerlijke concurrentie: als Britse bedrijven vrijelijk toegang willen blijven houden tot de EU-markt, moeten ze ook aan de EU-standaarden voldoen. Een eventuele uitholling van arbeidsrechten zou daarop een eerste inbreuk kunnen vormen.

Oppositiepartij Labour en de Britse vakbonden reageerden op voorhand verbolgen op het FT-bericht, maar de regering heeft dat intussen tegengesproken.

Lees ook:
De brexit begint nu echt naar rotte vis te ruiken

Schotse vissers zitten in de problemen. EU-klanten lopen weg omdat versheid niet kan worden gegarandeerd. ‘Het is een ramp.’

Britse vissers woedend over brexit-deal: We zijn in de uitverkoop gedaan

Niet alleen de Europese vissers, maar ook de Britse vissers zijn ontevreden met het eindresultaat van de brexit-onderhandelingen. Ze zijn woedend op hun premier Boris Johnson, omdat hij in hun ogen ‘uitverkoop heeft gehouden’. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden