FrankrijkWoordenboek

Fransen kibbelen over genderneutraal woord

De Franse onderwijsminister Jean-Michel Blanquer in het parlement. Beeld AFP
De Franse onderwijsminister Jean-Michel Blanquer in het parlement.Beeld AFP
Arjen van der Ziel

In Frankrijk is een debat losgebarsten over het prestigieuze woordenboek Le Petit Robert. Aanleiding is het besluit van de uitgever om naast de persoonlijke voornaamwoorden ‘il’ (hij) en ‘elle’ (zij) ook het genderneutrale ‘iel’ in het woordenboek op te nemen. Non-binaire Fransen reageerden opgetogen. Maar de stap schoot in het verkeerde keelgat bij heel wat anderen, onder wie politici van regeringspartij LREM.

Parlementariër François Jolivet schreef een boze brief aan de hoeder van de Franse taal, de Académie Française, met het verzoek zich er mee te bemoeien. En hij kreeg steun van onderwijsminister Jean-Michel Blanquer. “De inclusieve schrijfwijze is niet de toekomst van de Franse taal”, twitterde de bewindsman.

De uitgeverij liet weten dat zij geen stelling neemt. Volgens haar is het woord slechts toegevoegd omdat het, hoewel het nog steeds zeldzaam is, de laatste maanden vaker wordt gebruikt. “Het leek ons nuttig de betekenis duidelijk te maken voor mensen die het tegenkomen.”

Lees ook:

Frans verzet tegen anti-seksistische spelling

Een groep Franse parlementariërs wil de inclusieve spelling verbieden. Deze anti-seksistische schrijfwijze wordt steeds vaker gebruikt, ook door overheden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden