Frankrijk

Franse vakbonden roepen op tot grootschalige stakingen en protesten tegen pensioenhervorming

Ramen worden bedekt in Parijs in de aanloop naar de verwachte demonstraties. Beeld AFP
Ramen worden bedekt in Parijs in de aanloop naar de verwachte demonstraties.Beeld AFP

Vakbonden hebben opgeroepen in heel Frankrijk te staken en te demonstreren uit protest tegen de hervorming van het pensioenstelsel die de regering wil. Ze rekenen er net als de overheid op dat veel Fransen gehoor geven aan de oproep.

Redactie Trouw

Zo zou het openbaar vervoer voor een groot deel uitvallen. De treinen van de Eurostar en de Thalys zouden buiten schot blijven. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin zet meer dan 10.000 politiemensen in omdat hij rellen vreest.

Vakbonden keren zich tegen plannen van de regering om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar. Het minimumaantal jaren dat iemand gewerkt moet hebben om aanspraak te kunnen maken op het pensioen van de overheid wordt in de plannen geleidelijk verhoogd. Volgens de regering van president Macron en premier Borne zijn die noodzakelijk door het stijgende aantal gepensioneerden, die bovendien vaak ouder worden dan voorheen.

Franse regeringen worstelen al decennia met de pensioenhervorming en de massale protesten tegen hun plannen om het dure en ingewikkelde, per beroepsgroep opgebouwde stelsel te veranderen. Macron heeft vooral vanwege felle protesten in 2020 een hervormingsplan in een la laten verdwijnen. En zijn regering heeft nu geen meerderheid in het parlement meer.

Minister van Financiën Le Maire heeft al een voorschot genomen op eventuele onderhandelingen met mogelijke bondgenoten in het parlement. ,,De regering staat open voor aanpassingen van het plan voor de pensioenhervorming.” Maar hij wil dat de pensioenpot in 2030 geen tekorten meer vertoont en dat de goede pensioenvoorziening zo voor de toekomst gewaarborgd blijft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden